Як рівнянам не заразитися глистами: поради від Уляни Супрун

Розпочався сезон свіжих овочів та фруктів, прогулянок на природі та ігор з домашніми улюбленцями. Це підвищує небезпеку заразитися гельмінтами (більш відомі нам як глисти) та водночас збільшує ризик натрапити на непідтверджені доказовою медициною порадами профілактики, пише Уляна Супрун.

Починаючи від вживання часнику та гарбузового насіння й закінчуючи проносними засобами та промиванням кишківника і навіть сильних антибіотиків. Тому підготували роз’яснення щодо того, що дійсно допоможе запобігати зараженню гельмінтами, а яких методів краще уникати, бо вони можуть нашкодити здоров’ю.

Однією із найпоширеніших причин зараження гельмінтами є споживання не до кінця готового м'яса тварини, в організмі якої вони паразитують. Також заразитися можна, якщо випити забруднену воду, з'їсти разом із продуктами частинки бруду або ґрунту, заражених яйцями гельмінтів та в цілому через недотримання основних правил санітарії та особистої гігієни.

Якщо таке станеться, то основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль у животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниженням або посиленням апетиту чи невмотивована втрата ваги. Рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури тіла та сухий кашель. У деяких людей гельмінти можуть паразитувати в організмі протягом кількох років без прояву жодних симптомів.

Проте якщо ви спостерігаєте подібні неприємності, не поспішайте бігти в аптеку за антигельмінтними засобами. Як правило це досить серйозні засоби, які не можна застосовувати без призначення лікаря. За рекомендаціями ВООЗ їх рекомендують для профілактики лише в тих країнах, де є високий ризик зараження. (https://goo.gl/3PLpTE). Україна до них не відноситься (тут є карта країн, що в зоні ризику https://goo.gl/poQH8i), тому прийом препаратів рекомендовано проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів.

Основним же правилом профілактики гельмінтів є регулярне миття рук теплою водою з милом, обов’язково після вбиральні, контакту із тваринами, а також перед приготуванням та споживанням їжі. Також дуже важливо дотримуватися правил безпеки харчування, наприклад, не споживати сирої риби та м'яса, зберігати їх окремо від готових продуктів та за відповідних температурних умов, ретельно мити овочі та фрукти.

У разі виявлення гельмінтів потрібно дотримуватися рекомендацій лікаря, які він надасть на основі ваших симптомів і результатів аналізів. І не забувати про основні правила гігієни.

Читайте також