Як виправити прикус у дорослої людини?

Прикусом називають розташування зубів і щелеп відносно одна одної, коли рот закритий. Його порушення спричиняють косметичні дефекти, можуть призводити до головного болю, швидкого стирання природної емалі та штучних коронок, недостатнього пережовування їжі, частих ЛОР-захворювань.

Ортодонти запевняють — у більшості дорослих людей є проблеми з прикусом. Якщо ви підозрюєте, що належите до цієї більшості, не застосовуйте «народні методи», адже це небезпечно. Краще запишіться на консультацію до фахівця клініки «Веселка» за посиланням https://veselka.clinic/napriamky/stomatolohiia/stomatoloh

Види неправильного прикусу

  • Відкритий. Навіть при зімкненні щелеп між рядами залишається помітна щілина. Формує виразні косметичні дефекти.
  • Дистальний. Верхня щелепа значно виступає над нижньою, іноді повністю закриваючи її. Особливо сильно впливає на зношення емалі.
  • Мезіальний. Нижня щелепа видається вперед. Візуально таке порушення сильно помітне.
  • Глибокий. Верхня щелепа закриває зуби нижньої більше як на половину. Одна з найбільш розповсюджених проблем прикусу.
  • Перехресний. Зубні ряди при зімкненні щелеп перехрещуються. Це доволі важкий дефект, але його також можна виправити методами сучасної стоматології.
  • Діастема. Щілина між передніми чи будь-якими іншими зубами.

Методи виправлення прикусу

Всього існує два підходи до виправлення прикусу в дорослих: хірургічний та за допомогою ортодонтичних виробів. Перший варіант застосовують тільки в найважчих випадках і за наявності супутніх проблем: дисплазії підборіддя, аномального розвитку щелеп, серйозних порушень мовлення тощо. Але в більшості випадків можна обійтися ортодонтичними конструкціями.

  • Брекети. Найбільш ефективний і відносно швидкий спосіб корекції. Конструкція складається з замків, що кріпляться до кожного зуба спеціальним клеєм, а також міцної сталевої дуги. Створюване механічне натягнення поступово «ставить» зуби на свої місця. Брекет-системи підходять навіть для складних випадків. Ці конструкції вимагають особливого догляду, на початку носіння можуть впливати на дикцію. Крім того, не всім подобається зовнішній вигляд брекетів.
  • Елайнери. Це тонкі суцільні накладки на зуби верхньої та нижньої щелепи. Вони виготовлені з силікону чи поліуретану, тому абсолютно прозорі. Елайнери підходять для корекції легких дефектів, але носити їх треба не менше 22 годин на добу. Оскільки виріб неможливо відрегулювати, за період лікування необхідно змінити близько 20 пар.
  • Трейнери (капи). Такі конструкції більш масивні, на відміну від елайнерів, тому призначені для носіння вночі, вдень їх необхідно надягати тільки на 1–3 години. Хоча трейнери використовують і як окремий спосіб корекції прикусу, частіше їх призначають для закріплення результату після зняття брекетів.

Щоб вибрати оптимальний спосіб корекції прикусу, зверніться до досвідченого ортодонта!

Читайте також