Як врятувати абрикос від хвороб: народні методи

Камедетеча, клястероспоріоз, моніліоз – все це поширені хвороби абрикоса. Боротися з ними непросто, але все ж можливо. Що ж потрібно робити, щоб врятувати дерева абрикоса від недуг?

Ви вирішили посадити на своїй ділянці абрикоси або вже є щасливим володарем цих плодового дерева? Тоді Вам обов'язково варто ознайомитися з найбільш поширеними хворобами, характерними для цього виду та методами боротьби з ними.

Камедетеча

Жодне деревце абрикоса не застраховане від атак різних шкідників і виникнення захворювань. Із-за діяльності шкідливих комах, а також хвороботворних мікробів абрикоси починають чахнути. Якщо не вжити своєчасних заходів, посадки зовсім можуть загинути. Тому важливо почати боротьбу з напастями відразу після їх виявлення і як можна швидше вилікувати абрикос від наслідків.

Не варто також забувати про профілактичні заходи, адже легше попередити, ніж потім лікувати.
Одним з найпоширеніших недуг абрикоса є камедетеча. Якщо не лікувати захворювання, то уражену ділянку буде поступово розширюватися, займаючи все більшу площу.

Що робити, якщо Ви виявили на абрикосі що сочилася камедь? Для початку потрібно зачистити пошкоджені тканини до здорових. Після цього слід провести обробку розчином мідного купоросу. Для його приготування в одному літрі води розводять 10 г порошку. Коли обробка закінчена, зачищений ділянку потрібно помазати садовим варом.

Часто, не можна точно визначити причини, за якими абрикос хвороби вражають. На жаль, це саме такий випадок. Однак це не заважає прийняти профілактичні заходи. Дуже важливим моментом в даному питанні є правильний догляд за посадками. Своєчасні підживлення допомагають абрикосу підтримувати імунітет на належному рівні.

Камедетеча часто пов'язують з дисбалансом хімічних речовин у ґрунті. Недолік кальцію або його надлишок може тут зробити свій небажаний внесок. Тому важливо вносити збалансовані добрива і живити абрикос речовинами, в яких воно потребує, а також регулярно оцінювати стан абрикосов, щоб попередити виникнення проблем.

Клястероспоріоз

Ще одним серйозним поширеним недугою є клястероспоріоз. Він вражає практично всі частини абрикоса від листя до плодів. Клястероспоріоз, таким чином, призводить до погіршення врожайності. Якщо запустити хворобу абрикосового дерева, то рослина загине.

Помітити перші симптоми хвороби абрикоса найчастіше можна ближче до кінця весни. На аркушиках починають з'являтися невеликі коричневі плями, які з часом стають все більше і більше. Якщо не зайнятися лікуванням, то листочок всередині плямочки стоншується, виходить дірочка.

Клястероспоріоз має грибкову природу. Збудник може знаходитися в стані спокою всю зиму і лише з настанням тепла проявити себе, почавши захоплювати здорові частини дерева.
Щоб уникнути цієї напасті варто вибирати сорти абрикоса, стійкі до захворювання. Підійдуть: «Спітак», «Ананасовий» і «Шалах».

Якщо абрикоси на Вашій ділянці все ж не мають імунітету до захворювання, профілактика та боротьба з недугою передбачає регулярні обробки посадок спеціальними препаратами. До того, як почнуть розпускатися бруньки, потрібно обприскати дерева розчином мідного купоросу.

Також після закінчення цвітіння рекомендується обробити крону і стовбури одновідсоткової бордоською рідиною. Якщо хвороба не відпускає, то слід повторити обприскування восени після того, як листя опало, але вже тривідсоткової рідиною. Все листя зберіть з землі і спаліть їх подалі від дерев.

Моніліоз

Ще один приклад хвороби абрикосових дерев, викликаної грибком – це моніліоз. Він також носить назву «плодова гниль». Грибок-збудник, як у випадку з клястероспоріозом, не боїться заморозків.
Під удар потрапляють листя, бруньки, пагони, гілки та плоди, тобто вся крона. Грибок активізується в теплу пору року і швидко поширюється по дереву, вражаючи як зміцнілі гілки, так і молоді пагони зеленуваті.

Хвороба легко виявити. Якщо Ви ставите питанням, чому листя почали сохнути, виглядають ніби обпаленими, але не опадають, ймовірно, Ви зіткнулися саме з моніліозом. При підвищенні вологості спори дозрівають, а грибок розноситься ще більше.

На плодах поразки виглядають як плями. Спочатку вони невеликі, але з часом розростаються і покривають весь плід. Тканина плями бура і пухка. Плоди скукоживаются, чорніють. Постраждати може як стиглий, так і недозрілий плід. Природно, такі абрикосинки не придатні в їжу, їх треба утилізувати далеко від саду.

Допомогти абрикосу уберегтися від недуги можна забезпечивши йому правильний догляд. Полив, підживлення та профілактичні обробки – відмінна профілактика. Пізньої восени, а також після цвітіння обробляйте дерева Хорусом або бордоською рідиною.

А якщо потрібне лікування, почати її варто з санації крони. Слід видалити всі заражені гілки, позбутися від хворих плодів. Не слід залишати джерело зарази поблизу дерева – листя з землі також потрібно прибрати. Віднести подалі від саду і спалити. Дерева обробіть мідним купоросом. Не забудьте провести побілку, коли прийде час.

Цитоспороз

Переносячи грибкові хвороби абрикос особливо ризикує. Вони швидко поширюються, зупинити їх досить складно. Наступним у списку подібних недуг йде цитоспороз. Грибок живе між деревиною і корою. Виглядає він як темно-бурі плями. На корі з'являються темні патьоки, кінчики листя в'януть. Поступово грибок спускається все нижче і захоплює все дерево. Гілки сохнуть, листочки починають обсипатися, дерево гине.

Допомагати дереву побороти хворобу, можна тільки зрізуючи уражені гілки, щоб грибок не поширювався далі. Якщо врятувати абрикос не вдалося, то від висохлого рослини потрібно позбутися, щоб хвороба не перекинулася на сусідні посадки.

Читайте також