Як врятувати городину від шкідників, що живуть у ґрунті

Якщо рослина раптово втрачає здоровий вигляд або гине - це далеко не завжди ознака ураження хворобами. Не меншої шкоди городнім культурам завдають ґрунтові шкідники.

Розповідаємо, які види комах найчастіше водяться у ґрунті та як врятувати від них рослини.

Види ґрунтових шкідників

Капустянка - велика комаха, що нагадує ракоподібних через форму передніх лап, - справжня гроза саду і городу.?????Комаха всеїдна і ненажерлива, живиться живиться підземною частиною будь-яких культур. Комахи проривають довгі ходи під землею, шукаючи їжу.

Проти капустянки ефективні лише найдієвіші хімічні засоби і їх чергування. Важлива і профілактика: перекопування грунту, прополка бур'янів, зачистка зарослих ділянок.

Дротяники - личинок дротяників, що мешкають у ґрунті, легко розпізнати: їх довге тонке жовто-коричневе тіло схоже на дріт. Комаха небезпечна для ряду культур - моркви, жоржин, цибулі, картоплі та деяких інших. При сильному зараженні шкідником можна залишитися без врожаю: він буде пронизаний прогризеними отворами, а тому швидко псуватиметься і не підлягатиме зберіганню.

Серед профілактичних заходів проти дротяників - дотримання сівозміни, видалення всіх бур'янів і відсутність на грядках органіки.

??????Хрущ - великі білі личинки хруща відомі кожному садівникові. Хрущі розвиваються у ґрунті впродовж 3-5 років. Основу їх раціону складають підземні частини рослин. Шкідник особливо небезпечний для картоплі, буряка, моркви, редиски і цибулі.Для профілактики рекомендується перекопувати грунт на ділянці і знищувати знайдених личинок. Допомагає також мульчування щільними матеріалами: корою, тріскою, соломою.

Нематода. Кореневі нематоди - мікроскопічні черв'яки, які складно виявити навіть при ретельному огляді грунту. Визначити їх наявність можна по появі на коренях рослин особливих наростів - галлів. Ці утворення порушують нормальне живлення рослин і призводять до їх загибелі.

Особливо схильні до нападу шкідника декоративні культури, а також коренеплоди і бульби. Зустрічається комаха і в теплиці, де шкодить томатам, баклажанам і огіркам.

Найпростіше запобігти появі шкідника веденням сівозміни та очищенням грядок від органічного сміття.

Морквяна і цибулева мухи - дрібні літаючі мухи, що не завдають шкоди рослинам, проте відкладають яйця на садових культурах. Личинки, що вилупилися живляться морквою, селерою, кореневої петрушкою або цибулею. Уже через місяць вони стають дорослими і продовжують знищувати урожай, знову заражаючи грядки.

Запобігти появі мух можна за допомогою правильно підібраних «сусідів» на грядці: наприклад, рядки цибулі чергують з рядками моркви, щоб збити мух, що летять на аромат конкретної культури.

Слимак. Ці молюски ведуть потайний, переважно нічний спосіб життя, коли сонце вже не небезпечне для них. Шкідник живиться як надземними, так і підземними частинами рослин: соковитими пагонами, листям, цибулинами, бульбами. Визначити наявність слимаків в саду можна за характерними сріблястими «доріжками» - засохлого слизу.

Профілактикою від слимаків стане відсутність укриттів - дощок, неорганічного сміття, настилу і інших вологих місць, де шкідник може сховатися від сонця.

Універсальні препарати від шкідників

Белем - грунтовий інсектицид контактної дії від агрокомпанії SBM, що знищує хруща, дротяники, цибулеву і морквяну муху, совок та інших шкідників. Препарат вносять при посіві або посадці культур.

СлизнеСТОП - препарат проти равликів і слимаків в посадках ягідних, плодових і овочевих культур. Засіб має довгий термін захисту - до 20 днів. Гранули досить розподілити по міжряддях і доріжках, а також поблизу укриттів.

Антислимак - унікальний препарат, що поєднує згубну дію для молюсків і підживлення. Ефективний проти слимаків в посадках будь-яких сільськогосподарських культур.

Ініціатор - зручний у використанні препарат у формі таблеток, який закладають в посадкову лунку. Засіб виступає в якості інсектициду і підгодівлі. Воно ефективно не тільки проти листогризучих і сисних комах, а й проти медведок.

Актара - ефективний системний інсектицид, який можна використовувати для поливу рослин під корінь. Позбавить від ряду ґрунтових шкідників в посадках овочевих культур надовго: період захисної дії триває до 2 місяців.

Антихрущ - протруйник контактно-системної дії, який використовують для замочування коренів або бульб перед посадкою, а також для поливу рослин під корінь.

 

 

 

Читайте також