Як жителям Рівненщини вирахувати суму своєї підтримки на дрова

На Рівненщині у мережі 30 листопада поширили відео величезної черги у Зарічному біля відділення Пенсійного фонду. Як виявлося, сотні людей прийшли подати згоду на передачу особистих даних міжнародним партнерам, щоб отримати пільги на покупку твердого палива. Зробити це потрібно було до 1 грудня.

Начальниця управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Рівненській області Тетяна Папуша пояснила, що потрібно знати про пільги на дрова та хто може на неї розраховувати.

Зокрема, мають право на отримання підтримки на тверде паливо пільговики і субсидіанти Рівненщини.

"Урядом було прийнято відповідну постанову, якою затверджено реалізацію експериментального проекту з надання додаткової підтримки населенню на придбання побутового твердого палива. Учасниками цього проекту є пільговикита субсидіанти, які опалюють свої приміщення виключно пічним опаленням - дровами та вугіллям. Заява на отримання допомоги подається один раз в рік", - зазначає чиновниця.

Фінансування проекту проводиться за рахунок державного бюджету та за участі міжнародних партнерів.

В Україні цьогоріч збільшено мінімальні нормативи на забезпечення твердим паливом та грошовий показник, з урахуванням якого визначається розмір додаткової підтримки. Для пільговиків ця сума становить 13 600 грн, для субсидіантів - 16 322 грн. 

Додаткова підтримка визначається індивідуально для кожного домогосподарства.

"До 1 грудня громадяни подавали згоду на передачу своїх персональних даних міжнародним партнерам, щоб додаткова підтримка на тверде паливо була виплачена з міжнародними донорами. Ті громадяни, які отримали СМС і до нас звернулися - згоди прийняті і зареєстровані. Якщо повідомлення не надійшло, то в особистому кабінеті пільговика на порталі Пенсійного фонду є повідомлення про те, що згоду на передачу персональних даних зазначений отримувач пільги чи субсидії вже надавав раніше", - каже Тетяна Папуша.

Проект розрахований на опалювальний сезон 23-24 років. Виплата буде проводитися по 25 квітня 2024 року. 

"Є пільга у розмірі 25%, 75%, 50% і навіть 100%. Тобто ця величина - 13 тисяч - множиться на розмір знижки. Від цієї суми віднімають розмір пільги чи субсидії, яку людина вже отримала. Крім того, буде враховуватися при визначенні розміру і інші види допомоги на тверде паливо, які родина отримала у цьому опалювальному сезоні. Якщо людина нічого не отримувала, то по пільговику, який має, наприклад, 75% знижки сума додаткової підтримки буде складати близько 7 тисяч грн", - розповіла про особливості нарахування пільги пані Тетяна.

 

Читайте також