Як знизити тиск в домашніх умовах: основні методи

Фото - відкриті джерела

Природа підвищеного тиску – звужені судини. Якщо раніше ця проблема стосувалася в основному літніх людей, то сьогодні захворювання значно “помолодшало”, тому рекомендації про те, як знизити тиск в домашніх умовах, будуть корисні для більшості населення, інформує Підказка.

Якщо тиск піднявся не сильно, але відчувається нездужання, можна знизити його самостійно і без ліків. Основні прийоми як знизити тиск:

Тепло + холод

Це основний і найбільш дієвий прийом. Потрібно лягти, знявши тісний одяг, на лоб покласти теплий компрес, а на ноги – грілку з льодом.

Масаж

Розтираючими рухами потрібно промасажувати комірцеву зону (шию, плечі, підніжжя голови), потім грудну клітку і живіт. Після масажу необхідно полежати.

Контрастні ванночки для ніг

Стопи на 2-3 хвилини опускаються поперемінно в холодну і гарячу воду. Процедура закінчується через 20 хвилин, холодною водою.

Гаряча ванна для рук

Кисті потрібно опустити в помірно гарячу воду на 10-15 хвилин.

Затримка дихання

Цей прийом застосовується при різких, але невеликих скачках артеріального тиску. Дихання затримується на 8-10 рахунків, протягом 2-3 хвилин. Процедуру потрібно припинити, якщо починається запаморочення. Після цього необхідно лягти і залишатися 10-15 хвилин в стані спокою.

Прогулянка

Якщо погода не спекотна, а підйом тиску невеликий, можна вийти на свіже повітря, посидіти на лавці. У будь-якому випадку, необхідний приплив свіжого повітря – зняти тісний одяг, відкрити вікно.

Несильний потік гарячої води

Метод також застосовується при несильному стрибку тиску. При сильному підйомі АТ нахилятися ні в якому разі не можна. Несильний потік гарячої води направляється на потилицю протягом 5-7 хвилин.

Сечогінка

З нелікарських засобів хорошим сечогінним ефектом володіють липовий і брусничний чай, чай з ягід шипшини і листя мучниці, відвар петрушки.

Напій з лимоном і медом

200-250 мл мінеральної води змішується з 1/2 лимона і ложкою меду.

Компрес з яблучним оцтом

Розведіть яблучний оцет у воді і, змочивши в ньому тканинні серветки, прикладайте саморобні компреси до ступень. Ваш результат – мінус 40 одиниць тиску.

Овочевий напій

Для профілактики приготуйте овочевий напій. Вам знадобляться: по склянці морквяного і бурякового соку, півсклянки журавлинного соку, 250 г меду і 110 г горілки. 1 ст. л. випивати тричі на день за годину до їжі.

  • Якщо тиск у людини перевищує 160/100 і вона себе дуже погано почуває, потрібно негайно викликати лікаря і знати як знизити тиск до приїзду швидкої. Треба допомогти хворому – важливо спочатку забезпечити йому лежаче положення і спокій та знати як знизити тиск.
  • Навіть лікарі рекомендують, по можливості, вживати якомога менше таблеток. В якості альтернативи в скарбниці народної медицини є маса рецептів для зниження тиску.

Читайте також