Які погані звички спричиняють найбільшу шкоду смартфонам

Купівля нового смартфона – радісна подія. Сьогодні ринок мобільних пристроїв досить розгалужений, можна купити смартфон під будь-які забаганки та бюджети. Але навіть недорогі пристрої за ціною від чотирьох до восьми тисяч гривень тішать власників своїм функціоналом. Що ж казати про смартфони флагманського рівня на кшталт iPhone 15 Pro чи Samsung S24 Ultra?

Зазвичай відразу після придбання нового смартфона ми намагаємося ставитися до гаджета дуже обережно, аби вберегти від пошкоджень. Але з часом настільки звикаємо до телефона, що забуваємо про елементарні правила догляду та експлуатації. В результаті помічаємо різноманітні прикрі явища, коли смартфон довго “думає”, швидко розряджається, або взагалі втрачає свій початковий товарний вигляд. Виною цьому у більшості випадків є самі користувачі, що допускаються поширених помилок.

Які звички повільно вбивають наші смартфони

Покупка дешевих аксесуарів, зарядних пристроїв та кабелів

До 2020 року стандартний комплект нового Айфона містив зарядний адаптер, навушники та кабель. Зараз у коробці ви знайдете лише кабель. Так само вчиняють й інші виробники, пояснюючи це турботою про довкілля. Але оригінальний зарядний пристрій Самсунг чи Apple може коштувати тисячу гривень, або навіть більше. 

Багато хто замість них купує дешеві китайські зарядки, що продаються будь-де. Раніше це не було великою проблемою. Але зараз смартфони можуть підтримувати швидку зарядку, відповідно їм потрібні адаптери зі специфічними характеристиками. Якщо ж купуєте звичайну зарядку, смартфон буде заряджатися занадто повільно, або навпаки – занадто швидко. А це передчасний вихід батареї з ладу.

Нехтування правилами правильного заряджання

Літій-полімерні та літій-іонні батареї мають високу ємність. Але в них є обмеження – вони розраховані на певну кількість циклів розряджання-заряджання. Усі експерти одноголосно радять підтримувати рівень заряду в межах 40-80 відсотків. Тобто, не чекати поки смартфон повністю розрядиться до нуля, а поставити його трохи підзарядитися.

Але переважна більшість користувачів звикли до іншого сценарію використання:

  • смартфон всю ніч стоїть на зарядці;
  • протягом доби він розряджається до 10% і нижче відсотків;
  • ми знову його ставимо на зарядку і лягаємо спати.

Виробники стверджують, що всередині смартфона є спеціальний контролер, котрий сам вимикає зарядку. Але насправді так робити не варто через низку причин: батарея та зарядний пристрій перегріваються, ймовірність стрибків напруги в мережі, заряд від нуля до 100% – це один цикл, що скорочує термін придатності акумулятора. В результаті смартфон починає швидше втрачати заряд.

Відсутність чохла та захисного скла

Смартфони мають гарний корпус, часто виготовлений зі скла та металу. Але протягом дня на долю девайса випадають різні випробування. З часом ми помічаємо невеликі подряпини на задній стінці та краях. Але ще більше дошкуляють тріщини та подряпини на екрані. Мало того, через них всередину потрапляє волога, через що може відмовити сенсор, або на дисплеї з’являться плями.

Нехтування правилами безпеки в інтернеті

Виробники заявляють, що їхні операційні системи захищено від усіх вразливостей в інтернеті. Втім щоразу чуємо про нові віруси та трояни. Ці шкідливі програми можуть не лише виснажувати ресурси батареї та процесора. Вони допомагають зловмисникам заволодіти конфіденційною інформацією, як-от платіжні реквізити або паролі від ваших соцмереж. Аби уникнути цього, встановіть надійний антивірус, чи хоча б час від часу скануйте смартфон за допомогою безкоштовних антивірусних утиліт.

Є й інші розповсюджені помилки, через які смартфони починають страшно гальмувати та виходити з ладу:

  • перевантаження фоновими процесами – правильно закривайте застосунки та вкладки в браузері, бо якщо їх просто згорнути, вони все одно продовжують працювати та гальмувати роботу;
  • засмічення непотрібними файлами – регулярно видаляйте кеш з накопиченим файловим сміттям, котре забиває пам’ять, при чому як оперативну, так і вбудовану;
  • вплив екстремальних температур – телефони погано переносять спеку та холод, у першу чергу страждає батарея, але й інші компоненти також можуть відчути негативний вплив;
  • вологість – навіть якщо смартфон має стандарт захисту IP68, це не означає, що його слід жбурляти у воду. А з часом на корпусі виникають тріщини та пошкодження, через котрі вода потрапляє всередину.

Не варто також забувати, що смартфон має граничний термін використання. Через певний час після купівлі він втрачає актуальність і вже не підтримує нові додатки. Тобто, якщо хочете крокувати в ногу з часом, треба замислитися про вибір нового телефона, що відповідає вашим побажанням та фінансовим можливостям.

Читайте також