Якими бувають лабораторні блоки живлення та як обирати?

Фото з відкритих джерел

Лабораторний блок живлення – незамінний помічник кожного майстра сервісного центру ремонту електронної техніки. З допомогою такого пристрою можна живити різні електронні системи на різних етапах – чи то розробка, чи налаштування, чи ремонт. Лабораторні блоки живлення забезпечують стабільну вихідну напругу при максимальному струмі навантаження. Це дозволяє регулювати струм і напругу.

Сучасний ринок пропонує дуже велику різноманітність лінійних блоків живлення. Тож перш ніж придбати прилад, варто точно визначити, для яких потреб він вам потрібен. Після того – ознайомитись із моделями, які пропонують магазини. Пропонуємо детальніше розглянути, якими бувають ЛБЖ.

Основні характеристики лабораторних блоків живлення

ЛБЖ за принципом перетворення струму бувають двох типів:

  1. Лінійними (транформаторними). Перевага цього типу у простоті конструкції, низькому рівні шуму та пульсації на виході, а також точність і стабільність вже вихідної напруги. Вони недорогі та мають високу ремонтопридатність.
  2. Імпульсними. Прилади такого типу мають значно складнішу конструкцію, аніж у першому варіанті. Відповідно, їх вартість є значно вищою. У той же час імпульсні ЛБЖ компактні, потужні, а також мають високий ККД. З недоліків – високочастотні пульсації вихідної напруги.

За діапазоном напруги та струму ЛБЖ бувають:

  • Фіксовані. Межа напруги та струму у таких моделях дорівнює їх максимальному значенню, яке може регулювати пристрій.
  • Автоматичні

Лабораторні блоки живлення можуть мати 1, 2 чи 3 вихідні канали. Найчастіше зустрічають саме на один вихід.

Під час вибору ЛБЖ обов’язково потрібно звернути увагу на наявність якісного захисту. Адже від цього залежить як безпека самого блоку, так і безпека пристрою, який до нього підключений. Захист від перевантаження струмом спрацьовує у випадку, коли перевищується поріг вручну заданого значення.

Управління у таких пристроях, як лабораторний блок живлення буває ручним або програмним. Ручне зустрічається у бюджетних ЛБЖ. В більшості блоків живлення ці два типи управління поєднуються. Щоб керувати ЛБЖ через комп’ютер, розробник надає спеціальне програмне забезпечення. Це доволі зручний спосіб управління ЛБЖ.

На самому приладі відображається вольтметр і амперметр. Вони бувають стрілочні або цифрові. Все залежить від моделі. Звісно, цифрові більш інформативні, адже тут можна побачити більш деталізовані значення, як от 0,2 чи 005.  

Для проведення яких робіт потрібен лабораторний блок живлення?

Лабораторний блок живлення – вузькоспеціалізований прилад, який використовують у сфері електроніки. Рідше – для радіоаматорських призначень.

Переважно ЛБЖ застосовують під час:

  • Заряджання чи відновлення акумуляторів, електронних пристроїв у сервісних центрах;
  • Тестування електронних пристроїв та схем;
  • Контролю радіоелементів;
  • Під час навчання у лабораторіях, під час проведення дослідів;
  • Як джерело живлення.  

Під час вибору ЛБЖ також зверніть увагу на такі параметри, як розмір, вага, потужність, робочі установки, ціна, тип індикації тощо.

Важливо: не плутайте лабораторний блок живлення зі звичайним блоком живлення. Останній лише формує вже заздалегідь задану напругу, не має дисплею та панелі керування.

Читайте також