Який кухонний ніж слід купити в першу чергу

Більшість професіоналів та експертів рекомендують якісний шеф-ніж (кухарський ніж), зроблений з добротної сталі, завдяки якій він довго залишається гострим і не ржавіє. Ніж, який зручно лежить саме у вашій руці.

Шеф-ніж – найважливіший ніж на кухні. Його потрібно правильно підібрати. З цієї причини експерти часто радять купити ніж шеф-кухаря у спеціалізованому магазині, де є хороший консультант, який добре знає товари, які він продає. Після такої покупки ви зможете поповнювати свій комплект ножів, відштовхуючись від отриманого досвіду. Якщо вам сподобається марка вашого шеф-ножа, тоді ви зможете просто замовляти ножі того самого бренду через інтернет. Адже ви вже знатимете, чого вам чекати.

Не хвилюйтесь. Ця стаття написана так, щоб до її кінця ви вже набагато краще розуміли всі фактори та нюанси, які слід враховувати. А значить – зможете самостійно ухвалити рішення про те, який ніж підійде саме вам. Одної правильної відповіді на всі випадки життя і для всіх не існує. Вибір – штука дуже особиста.

З чого розпочати вибір кухонного ножа?

Перш ніж ви почнете вибирати кухонний ніж, слід подумати про те, як і для чого ви його використовуватимете.

Подивіться розмір своїх рук. Як ви тримаєте ніж? Чи впораєтеся ви з великим кухарським ножем чи вам краще підібрати щось легше? Може вам більше підійде сантоку?

Потім подумайте, які страви ви найчастіше готуєте на вашій кухні? Якщо ви не збираєтеся зупинятись на одному ножі, а хочете поступово поповнювати свій набір, слід точно розуміти, що ви збираєтеся готувати. Чи потрібний вам спеціальний ніж для нарізання м'яса? Чи їсте ви стільки сиру, щоб вам знадобився спеціальний ніж для його нарізання? Чи потрібний вам філейний ніж для роботи з рибою?

Нарешті, запитайте себе, якому типу руків’я ви надаєте перевагу? Чи любите ви сучасні ергономічні руків’я чи тяжієте до простих класичних форм? Яке руків’я зручніше лежить у вашій руці? Якщо ви ще не з'ясували цього, краще сходити в магазин і особисто перепробувати різні варіанти.

Якість проти ціни?

Пам'ятайте, що ви будете використовувати ніж на кухні кожного дня. Тому від надійності і простоти догляду за ножем залежить чимало.

Деякі кухонні ножі можуть бути дуже дорогими. Але не слід забувати, що якісні, добротно зроблені ножі без проблем служать десятиліттями і часом переживають своїх власників. Тоді як безіменний дешевий ніж може не прожити й тижня. Хорошим ножем приємніше і простіше користуватися, за хорошим ножем легше доглядати, і він довше залишиться гострим.

З іншого боку, не варто забувати, що всі ці дорогі ковані японські та європейські ножі робляться з вуглецевої сталі. Це означає, що вони бояться іржі і вимагають постійної уваги та догляду. До того ж, ножі зі сталей на кшталт дамаскових, як правило, дуже складно ув'язнити не маючи спеціального обладнання та навичок. Тому купівля таких топових ножів виправдана тільки в тому випадку, якщо ви є кухарем-професіоналом і збираєтеся з цим ножем в руці заробляти собі на життя. Для домашньої кухні все ж таки краще підійдуть ножі з якісної нержавіючої сталі типу AUS-8, VG-10 або 1.4116.

Але, найголовніше, пам'ятайте, що виголяти потрібно не те, що вважається найкращим, а те, що найкраще підходить саме вам. Саме вам має бути зручно та приємно працювати, саме ви повинні отримувати задоволення від готування!

Які типи ножів потрібно на кухні?

Ось список найпопулярніших типів ножів та тих, які вам, швидше за все, знадобляться на вашій кухні:

Ніж шеф-кухаря

Ніж шеф-кухаря, мабуть, найважливіший та універсальний ніж на вашій кухні. Ви будете використовувати його для нарізання та подрібнення м'яса, риби, зелені та овочів. Шукайте ніж з клинком довжиною близько 20-25 см. Профі часом вибирають ножі ще довші і важчі. Вважаєтеся, що вага і розмір клинка значно полегшують роботу. Але на домашній кухні такий ніж-велетень буде все ж таки надмірний. Їм буде просто незручно користуватись. У будь-якому випадку обов'язково потримайте шеф-ніж у руках перед покупкою. Він не повинен викликати відчуття тяжкості, незручності та громіздкості.

Ніж для очищення овочів

Маленький, приблизно 8 см завдовжки, клинок ножа для очищення овочів відмінно підходить для очищення овочів та нарізання дрібних інгредієнтів. Це відмінний ніж для різного роду тонкої роботи, для якої шеф-ніж буде завеликим.

Універсальний ніж

Універсальним називають кухонний ніж з клинком довжиною 12-15 см. Цей ніж коротший за ніж шеф-кухаря, але більший, чим ніж для очищення овочів. Універсальний ніж ідеально підходить для обробки невеликих овочів (таких як морква і перець), а також для різного роду простої рутинної роботи по кухні. Якщо вам потрібно просто щось відрізати або, наприклад, приготувати бутерброд, універсальний ніж до ваших послуг!

Кухонні ножиці

Кухонні ножиці просто незамінні на кожній кухні. У них дуже багато застосувань: обробка птиці, обрізання плавців з риби, подрібнення овочів та зелені, ну і, звичайно ж, розрізання різноманітних пакетів та пакунків. До речі,дехто кухонними ножицями нарізає і піцу. Правильні кухонні ножиці зроблені з якісної нержавіючої сталі (а значить, їх можна мити), вони легко розбираються для чищення, ремонту або заточування, їх кільця не наминають руку, вони зручні та ергономічні, ну і, звичайно ж, міцні.

Зубчастий ніж для нарізання хліба

Пилоподібне лезо ножа для нарізки хліба дозволяє ідеально нарізати хліб, не пошкодивши і не зім'явши його при цьому. Не гірше такий ніж підходить і для нарізання кондитерських виробів та соковитих плодів (наприклад, помідорів). Хлібний ніж довжиною близько 25 см 1 – відмінний розмір. Не купуйте короткі хлібні ножі, їх довжини буде вічно не вистачати для нарізання великих буханців або тортів.

Мусат 

Ножі мають бути гострими. Це не просто полегшує роботу. Хочете вірте, хочете ні, але гострий ніж насправді безпечніший, чим тупий. Вам не знадобиться додавати зайву силу під час роботи, поведінка ножа під час роботи буде передбачуваною та керованою, розрізи будуть точними та акуратними.

Найкраще використовувати мусат хоча б раз на тиждень. Це допоможе згладити замини та мікропошкодження леза, чим значно збільшить довговічність ножа.

Не турбуйтесь. Якщо вам ніколи не показували, як правильно точити ножі, насправді це набагато простіше, чим ви думаєте. Справжнім майстром-заточником стати нелегко. Але навчитися утримувати свої ножі у робочому стані – зовсім не складно. Вся справа в регулярності та звичці.

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi-kuhonnye/

Читайте також