Яку мийку вибрати для кухні?

Прищепити любов до миття посуду лише вдало обраною раковиною не вийде. Але зробити цю процедуру комфортною цілком реально.

Яка мийка на кухню найкраща? Важливо щоб вона не дряпалася, не накопичувача бруд та запахи.

Матеріал виготовлення

Від матеріалу залежить те, як виглядатиме мийка з часом, як довго можна буде використовувати її, наскільки легко мити.

Нержавіюча сталь

Недорогий, стійкий до корозії матеріал із гарними експлуатаційними властивостями. Для виготовлення мийок на кухню використовують сталь завтовшки не менше 0,6 мм. Оптимальний вміст хрому та нікелю в сплаві - 18% і 10% відповідно. Сталева раковина буває глянсовою та матовою. Перша гарно блищить, але вимагає більш частого та дбайливого догляду.

На глянцевій поверхні помітні відбитки пальців, плями, подряпини. На матовій частіше розлучення та дрібні дефекти практично не видно. На нержавіючу сталь наносять покриття, що імітують мідь, золото або латунь. Вони не стираються з часом, тому що проникають у матеріал на молекулярному рівні.

Граніт

Гранітне миття для кухні відрізняється міцною та твердою основою, не деформується. Матеріал міцний та довговічний. Він добре поглинає шум води. Мінус — вищу ціну, якщо порівнювати зі сталлю.

Композит

Це штучний камінь, який зовні практично не відрізнятиметься від натурального, але коштує дешевше. Матеріал створює несприятливе середовище у розвиток мікроорганізмів, у ньому не утворюється цвіль.

Легко піддається обробці - ви зможете вибрати чашу з будь-якою текстурою та малюнком. Композити міцні, не деформують при перепадах температур, дуже складно їх пошкодити при побутових механічних навантаженнях.

Кераміка та керамограніт

Кераміка стійка до подряпин та хімічно активних речовин. Мийки з неї гігієнічні, їх можна дезінфікувати. Вони не бояться високих температур (випалювання матеріалу відбувається за температури понад +800 °C). Керамічна поверхня добре поглинає звуки.

Форма мийки

Форму та розмір раковини рекомендують вибирати відповідно до площі приміщення, планування та дизайну:

  1. Кругла чаша. Внаслідок відсутності кутів її легко мити. Стандартний діаметр - 45-51 см. Моделі значно місткіші, ніж прямокутні або квадратні, але найчастіше пропонуються тільки з однією чашею і без крила.
  2. Овальне. Такі моделі схожі з круглими, але найчастіше оснащуються крилом. Стільниця під них може бути пряма, кутова. Монтаж досить швидкий та простий. В інтер'єрі овальні хащі виглядають цікаво та гармонійно. 
  3. Квадратна. Стандартні розміри – 50х50, 60х60 см. Квадратні моделі менш місткі, ніж круглі, але універсальніші. Їх можна встановлювати в кімнатах будь-яких розмірів різними способами.

Форму мийки потрібно підбирати індивідуально. Все залежить від ваших особистих уподобань.

Читайте також