Юні екологи подорожували Рівненським природним заповідником

З 2 по 11 липня на території еколого-просвітницького стаціонару Рівненського природного заповідника проведено обласну навчально-польову подорож „Експедиція учнівської молоді „ЮНЕКО”. У заході взяли участь 25 учнів з Сарненського, Острозького, Гощанського, Рівненського, Здолбунівського районів, міста Рівного та вихованці комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради.

Впродовж 9 днів учні знайомились з різноманітністю рослинного та тваринного світу Білоозерського лісництва Рівненського природного заповідника. Вже 7-й рік поспіль наметовий табір експедиції розташовується на березі озера Біле Володимирецького району. До проведення занять долучаються педагогічні працівники закладу та науковці різних установ України.

Під керівництвом Андрія Лапінського Андрія та Григорія Кримця, викладачів кафедри технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології НТУУ „Київський політехнічний інститут” юні екологи протягом багатьох років ведуть спостереження за екологічним станом поверхневих вод Білого озера із застосуванням фізико-хімічних методів дослідження. За допомогою тест-приладів та портативної лабораторії було визначено водневий показник PH та загальну твердість води у кількох точках озера. У ході аналізу було відмічено, що рівень води у водоймі  поступово знижується.

Цікавою і захоплюючою була подорож до садиби пасічника Петра Лебедюка з села Рудка. Він ознайомив учнів з особливостями колодкового бджільництва, розказав про старовинну техніку відлову бджолиних роїв за допомогою оригінальних приманок, показав реманент пасічника, який традиційно використовувався на Поліссі. Завершилась екскурсія дегустацією лісового меду.

Вагомий внесок в організацію дослідницької роботи внесла Поліна Тимків, студентка природничого факультету кафедри біології та екології ДВНЗ „Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника”. Дослідниця ознайомила з сучасними методиками інвентаризації флори,  навчила закладати пробні ботанічні площі, розповіла про правила закладання гербарію. Під час практикуму учні навчились працювати з визначником і самостійно описували ділянки різного типу.

Значну допомогу у проведенні заходу надали працівники Рівненського природного заповідника. Заступник директора з наукової роботи Ростислав Журавчак під час комплексної екскурсії Білоозерським лісництвом ознайомив з основами лісознавства, навчив працювати з приладами для вимірювання висоти та діаметру дерев, показав як визначати вік та інші важливі у лісогосподарській діяльності показники. Юні екологи також познайомились з унікальною флорою та фауною лісового масиву навколо наметового табору.

Незабутні враження залишила екскурсія екологічною стежкою „Білоозерські бори”. Найбільший захват викликало болото„Коза Березина”. Тут зростають рідкісні рослини, занесені до Червоної  книги України. Також це місце гніздування журавля сірого. Учням під час мандрівки пощастило побачити птахів, що в цей момент пролітали над болотом.

Щоденно у таборі проводилось кільцювання птахів. Цим напрямком керував Петро Гринюк, молодший науковий співробітник Рівненського природного заповідника. За 9 днів було закільцьовано 65 птахів 9 видів. Науковець розповів учням про важливість цього методу дослідження орнітофауни.

Не менш цікавим було дозвілля у наметовому таборі експедиції. Щовечора юннати переглядали фільми про флору і фауну Рівненського природного заповідника, спілкувались біля вогнища, спостерігали за заходом сонця та зоряним небом. А ще були ігри, спортивні змагання з шахів та шашок, футболу та волейболу, інсценівки про лікарські рослини. Така форма проведення навчання в природі дає можливість організувати дослідницьку роботу учнів, виявляти причини зміни навколишнього середовища  та сприяє формуванню в молоді цілісного сприйняття екосистем, вихованню любові до рідної природи.

Прес-служба Рівненської обласної ради

Читайте також