Замість потреб медиків - Писанковий сад: у Рівному за 100 тисяч встановили писанки, які ніхто не зможе побачити (ФОТО)

Галина Кульчинська (зліва) і гігантська писанка. Фото - Фейсбук

Карантин – карантином, а святкування Великодня – за розкладом? Принаймні, саме так, схоже, вважає міська влада Рівного, яка, очевидно, не бажає відмовлятися від традиційних заходів у місті.

Зокрема, мова йде про Писанковий сад, який сьогодні, 16 квітня, облаштували в самісінькому центрі Рівного, щоправда, цьогоріч не на традиційному місці - центральній алеї Лебединки позаду ТЦ «Злата Плаза», а на алеї вздовж майдану Незалежності праворуч кінотеатру «Україна».

Фото - Рівненської міської ради

Нагадаємо, що Писанковий сад - це традиційна щорічна виставка гігантських писанок простонеба, виготовлених з пінопласту та розмальованих вручну оригінальними орнаментами, присвячена святу Великодня. В експозиції нині – 25 свіжовиготовлених і свіжорозписаних великих пасхальних яєць, кожне з яких є авторським та розмальованим за мотивами картин знаної української художниці Марії Примаченко – саме ця тема і стала лейтмотивом цьогорічного Писанкового саду.

Що цікаво, цьогоріч лише на виготовлення цих гігантських пінопластових писанок з міського бюджету Рівного витратили 92,5 тисячі гривень. Буквально днями міське управління культури і туризму під кураторством заступниці міського голови Рівного Галини Кульчинської саме уклало договір про це на цю суму з таким собі Юрієм Павлюком. Сюди ж ще додайте суму за їхнє транспортування в центр міста і монтаж на спеціальних тумбах.

Окрім цього, розписували ці писанки майже місяць вчителі образотворчого мистецтва рівненських шкіл разом з художньою школою міста. І, мабуть, не безкоштовно. А якщо і так, то тоді виникає інше питання – чому художникам за це не заплатили. Чи не використовує у такому разі управління культури міста своє становище, змушуючи митців безкоштовно працювати «на благо» міста? І все це – в умовах загальноукраїнського жорсткого карантину через епідемію коронавірусу, коли усіх громадян змушують перебувати на самоізоляції, працювати за можливістю з дому, а всі школи, садки і університети зачинені.

Не сперечаємося, що Писанковий сад завжди був родзинкою і окрасою Рівного у період Великодніх свят. Він завжди слугував для рівнян та гостей міста оригінальною фотозоною, а також був завжди місцем масових прогулянок у святковий час. Але питання наразі стоїть у його доцільності саме цьогоріч, в умовах пандемії.

Адже виходить, що з одного боку рівнян невпинно просять сидіти вдома на самоізоляції і намагатися не виходити на вулиці, активно закликають святкувати Великдень вдома, відмовитися від гостей, прогулянок та відвідувань церков, аби уникнути ймовірного зараження себе і близьких. А з іншого боку – навпаки начебто заманюють, спокушають і спонукають людей йти гуляти в Писанковий сад, фотографуватися і милуватися цими унікальними мистецькими шедеврами, як про них висловлювалася неодноразово заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська. Бо ж як пересічному рівнянину можна втриматися від такої спокуси - аби не побачити на власні очі такі розрекламовані владою величезні писанки у центрі міста?

Фото - Зураба Кантарії

Проте міський голова Рівного Володимир Хомко не вбачає у цьому жодної проблеми:

- Писанковий сад не спричинить скупчення людей на майдані Незалежності. Адже існують карантинні обмеження, які забороняють перебувати на вулиці разом більше, як двоє людей. До того ж, тут, як завжди у великі свята, будуть чергувати посилені наряди правоохоронців та представники громадських формувань. Та й погода, за прогнозами, не дуже сприятиме для прогулянок. Але, як би там не було, а Пасху ніхто не відміняв. Будь-яке свято можна перенести, тільки не Великдень. Тому хочеться, щоб у людей у такий непростий час був хоч трошки святковий настрій. Ми біля писанок увечері ще й ілюмінацію будемо включати. А Писанковим садом рівняни зможуть любуватися здалеку, скажімо, проїжджаючи повз на машині, - прокоментував він.

Тож виходить, що гігантські писанки встановили для тих, хто буде проїжджати повз? А тим часом у Рівненській міській раді на офіційних сторінках вже хизуються, що «рівняни вже можуть помилуватися унікальними писанками». Ось лише самі рівняни дивуються та не розуміють таких вчинків влади міста. У соцмережах більшість запитує, навіщо було облаштовувати цей Писанковий сад цього року, якщо рівнянам нині заборонено гуляти у громадських місцях, а лише ходити у справах, і то у крайньому разі. Для кого тоді міська влада встановила там писанки? Тим паче, що у Рівненській ОДА сьогодні фактично ввели комендантську годину на період Великодніх свят для усіх мешканців Рівненщини, згідно з якою людям не можна виходити на вулиці з 13 години суботи, 18 квітня, аж до 6 год. ранку вівторка, 21 квітня.

Кому потрібен Писанковий сад за майже 100 тисяч гривень, якщо на нього не можна навіть подивитися, в той час, коли ці кошти в нинішніх умовах можна було витратити на куди більш необхідні речі, зокрема і в питаннях боротьби з коронавірусом. Наприклад, закупити такі потрібні засоби індивідуального захисту для медиків, апарат ШВЛ, тест-системи, ліки чи оновлення медичної бази лікарні, яка вже давно її потребує, тощо. Схоже, ці питання повинні турбувати лише самих рівнян, адже тоді, як волонтери закуповують останніми силами для медиків костюми, респіратори, пральні машини, холодильники, антиспетики та дезінфектори, міська влада вбачає більш доцільним витрачати близько сотні тисяч гривень на 25 писанок, які ніхто фактично так і не зможе роздивитися…

Читайте також