Заступник Міністра юстицій зустрілася з громадами Рівненщини (ФОТО)

фото - Фейсбук

Доступність адміністративних та юридичних сервісів передусім для сільського населення стало темою розмови заступника Міністра юстиції Іванни Смачило з мешканцями Бабинської ОТГ Гощанського району, пише Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області

За словами Іванни Смачило, сьогодні, наприклад, виникла непроста ситуація із наданням нотаріальних послуг у районах. Майже 13 млн громадян в країні мають складнощі із оформленням спадщини, зокрема, у сільській місцевості. У зв'язку з цим виникла ініціатива Мін'юсту щодо запровадження посад уповноважених осіб від юстиції, які б надавали такі нотаріальні послуги - від оформлення спадкових прав до засвідчення копій документів. Мешканці територіальної громади таку ініціативу підтримали. Адже для багатьох послуги приватних нотаріусів є дороговартісними. 

Також Іванна Смачило розповіла про новації Закону щодо захисту від домашнього насильства, створення при ОТГ центрів тимчасового перебування для жертв насильства, надання для них безоплатної правової допомоги. 

- Нам важливо на місцях почути думки громадян щодо цих питань. Наскільки в районах є актуальною ця проблема, чи потрібними є, наприклад, такі центри для жертв насильства. Зараз розробляється алгоритм дій і важливо розуміти і максимально врахувати при цьому потреби і інтереси місцевих громад, - зауважила Іванна Смачило. 

Також під час зустрічі підняли проблему несплати аліментів та виконання суспільно корисних робіт боржниками.

Проблему протидії булінгу та кібербулінгу підняла під час зустрічі з учнями 11 класу Бабинської школи заступник Міністра юстиції Іванна Смачило. 

- Проблема цькування у школі існує давно. І вона досягла загрозливих масштабів. Коли ми проаналізували ситуацію із цькуванням в українських школах, то виявили, що Україна входить до десятки країн, де явище булінгу є надзвичайно поширеним. Найстрашнішим у цій ситуації є те, що більшість жертв булінгу не знають куди і кого звернутися у випадку цькування. На жаль, багато хто сприймає такі випадки як належне. Тому ми й розпочали активну інформаційну кампанію #СтопБулінг, щоб розповісти молоді, що таке булінг, як його розпізнати і що робити в такій ситуації, - розповіла Іванна Смачило.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала у першому читані законопроект №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу».

Новий закон передбачає визначення юридично поняття булінгу. Відповідальність не лише за вчинення, але й за приховування випадків булінгу. За вчинення таких дій передбачається штраф від 1700 до 3400 грн., за приховування булінгу - від 850 до 1700 грн. Законопроект також обумовлює право працівників закладу освіти на захист від булінгу та обов’язок повідомляти керівництву про відомі їм факти булінгу, вживати невідкладних заходів щодо припинення булінгу. Батьки або особи, що навчаються, матимуть право подавати заяву керівництву закладу освіти про випадки булінгу, вимагати повного та неупередженого розслідування.

Читайте також