Завтра депутати Рівнеради вирішуватимуть, чи матимуть мешканці гарячу воду влітку

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Мешканці Рівного отримали шанс на гарячу воду безперебійно і влітку, адже ця проблема щороку обурює чи не усіх рівнян. Саме таку ідею хочуть  втілити у ТОВ «Рівнетеплоенерго. А досягти цього планують завдяки встановленню у котельнях твердопаливних котлів, що працюватимуть на біопаливі – дерев’яній щепі. Саме це дозволить частково відмовитися від використання газу та зробити цілорічне постачання гарячої води принаймні не збитковим, як досі.

Втім, чи буде ця ініціатива все-таки реалізованою – залежить від рішення депутатів Рівненської міської ради. Вже під час найближчого сесійного засідання, яке відбудеться завтра, обранці розглядатимуть питання про надання дозволу на передачу частини приміщень, де планують встановити такі інноваційні котли, в суборенду ТОВ «Рівнетеплосервіс» - дочірньому підприємству «Рівнетеплоенерго», яке і займається генерацією теплової енергії на біопаливі.

Наразі у «Рівнетеплоенерго» хочуть запустити такі котли у трьох міських котельнях. Відтак, і питання про суборенду стосуватиметься трьох приміщень, де їх і хочуть встановити – на вулицях Герцена, 5-А, Соборній, 225-К та Чорновола, 74-В. Проте, очевидно, комусь така ідея стала поперек горла, адже за кілька днів до сесії деякі активісти почали розпалювати скандал навколо цієї теми. Мовляв, мешканці прилеглих будинків до котельні по вулиці Герцена, 5-А, де такий котел вже встановили, але поки не запустили, очікуючи на рішення депутатів, обурюються тим, що він вже буцімто працює і там спалюють не щепу, а сміття.

Котел, який планують встановити на вулицях Герцена, 5-А, Соборній, 225-К та Чорновола, 74-ВКотел, який планують встановити на вулицях Герцена, 5-А, Соборній, 225-К та Чорновола, 74-ВКотел, який планують встановити на вулицях Герцена, 5-А, Соборній, 225-К та Чорновола, 74-В

Аби дослідити тему екологічності твердопаливного котла для нагрівання води, журналісти «РівнеМедіа» звернулися за коментарем до директора ТОВ «Рівнетеплоенерго» Олександра Корчинського. Він запевняє – такі котли є абсолютно екологічними:

- Котли будуть працювати на екологічно чистому біопаливі – це якісна щепа. Жодного сміття і жодних відходів ніхто там не спалюватиме. Як мінімум - наше обладнання абсолютно не пристосоване для такої сировини, не кажучи вже про те, що  попередньо сміття у таких випадках ще сортують, і потрібно його дуже багато. Наш котел працює на щепі, має сучасну систему фільтрації. Багато країн Європи вже давно працюють з такими котлами, а всі ми знаємо, що у Європі до екології ставляться надзвичайно серйозно. Також аналогічне обладнання потроху почали впроваджувати в Україні. Наш проект пройшов належну експертизу. Щодо викидів: є три основні показники. Перше – діоксид азоту. У нас показник – 142 г/м куб.. Максимально допустима концентрація – 500, тобто у нас втричі менше. Друге – діоксид вуглецю. У нас – 138,7 г/куб.м при максимально допустимому 250, тобто фактично менше удвічі. Третє – речовини у вигляді суспендованих твердих частинок – у нас 38,6 г/куб.м при максимальній нормі 150. Як бачите, цифри говорять самі за себе.

Директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський

До слова, за викиди в повітря від спалювання деревини, які є в рази нижчими від дозволених чинним законодавством України, «Рівнетеплоенерго» сплачуватиме екологічний податок.

Труба викидів

Як з’ясувалося, у переході котелень на тверде біопаливо є й багато інших плюсів. Наприклад, це допоможе в майбутньому позбутися залежності від газу, вартість якого щороку зростає.

- Це дасть змогу замінити дорогий імпортний газ на деревину - ту сировину, якої в нас на сьогодні є вдосталь, що дозволить позбутися залежності від газу, тим паче, зважаючи на те, що вкінці цього року закінчується контракт між НАК «Нафтогаз» та російським постачальником газу «Газпромом» щодо транзиту газу через територію України. Якщо цей контракт не буде продовжено, то наша газотранспортна система, очевидно, не зможе забезпечити Україну достатньою кількістю блакитного палива, і тоді взагалі буде біда як з опаленням, так і з гарячою водою, а сам газ, відповідно, буде ще дорожчим. Тому слід шукати вигідну і кращу альтернативу на перспективу, - зазначив Олександр Корчинський.

Він наголошує, що мета цього всьогощоб мешканці Рівного могли мати гарячу воду в оселях безперебійно і увесь рік. Адже через високу ціну на газ це робити неможливо, оскільки теплопостачальне підприємство через це є збитковим. Відтак, перехід на твердопаливні котли, які працюють від спалювання деревини, яка є значно дешевшою за блакитне паливо, дозволить вийти зі збитків і, відповідно, надасть змогу постачати гарячу воду впродовж всього року.

Котельня

Вартість встановлення та запуску такого твердопаливного котла становить понад 2 млн грн, але усі витрати бере на себе «Рівнетеплоенерго», тому для Рівного і містян таке нововведення обійдеться абсолютно безкоштовно, адже ці гроші у тариф не закладатимуть – запевняє Олександр Корчинський.

Тож, як виходить, встановлення таких твердопаливних котлів у місті насправді матиме для Рівного і його мешканців багато плюсів. Адже це не лише подарує містянам нарешті можливість мати гарячу воду навіть влітку без підняття тарифу, а й є значно екологічнішим та безпечнішим, навідміну від того ж газу, а також дозволить стати в перспективі незалежними від російського газу. Тому дивно, чому саме перед сесією, від якої залежить реалізація цієї ідеї, хтось наче умисно розвертає проти цього антирекламу, намагаючись запевнити мешканців, що це шкідливо і не екологічно.

Щепа, яку спалюватимуть

Чи стане все ж таки можливою для рівнян гаряча вода влітку – залежить від рішення депутатів Рівненської міської ради вже завтра. Якщо ж міські обранці таки підтримають це рішення, то це покладе старт переходу Рівного від газу до екологічного і безпечного біопалива, як це вже зробили у Швеції, Фінляндії, Данії, Латвії, Австрії, а також в українських Кам’янці-Подільському та Славутичі і вже впроваджують у Житомирі.

Читайте також