«Зеків» потягнуло на стареньких

Використовують емоції

Порівняно із січнем-листопадом 2015 року кількість шахрайств у Рівненській області збільшилась майже на 60 %. У 2016 році таких злочинів зареєстровано понад 800 (у 2015 – півтисячі).

Особливо «модним» є ошукувати людей за допомогою мобільного телефону. Зробити дурнями намагаються майже усіх, але це більш виходить із старими. Адже до них найлегше «втертися» в довіру та зіграти на їх емоціях.

У 108 кримінальних провадженнях за фактом шахрайства потерпілими є особи похилого віку, або ті, які перебувають на соціальному забезпеченні. За даними поліції Рівненщини, дідусі та бабусі самі перерахували на рахунки злочинцям більше ніж 280 тисяч гривень.

Випадки усі однотипні: до жертви телефонують і кажуть, що рідні потрапили у біду, скоївши смертельне ДТП. І для того, щоб «відмазати» їх від поліції, потрібно перерахувати певну суму на вказаний номер або електронну картку.

Як розповів психолог Олег Ларенков, злочинці спеціально створюють стресову ситуацію, під час якої можна ошукати будь-яку людину. Обдурити намагаються на почутті страху. Коли людина чує, що її рідня у біді, то впадає у шок. Через це втрачається почуття реальності.

Легкий кримінал

Ви не повірите, але цим промислом займаються в’язні. Усе через європейські вимоги, аби засудженні не були ущемлені в правах. Із новими змінами, які внесли до кримінально-виконавчого кодексу України, ув’язнені можуть користуватися комп’ютером, інтернетом та мобільним телефоном. При цьому, час спілкування – необмежений, а телефонувати можна туди, куди душа бажає.

Цим також займаються особи, які вже відбули свої покарання. Для цього потрібно придбати кілька сім-карт та дешевих телефонів. Після кількаразового використання SIM-карта знищується, а телефон викидається. За кілька дзвінків витрати покриваються врази. Довести причетність до злочину конкретної особи – вкрай важко. У 2016 році оголошено підозру лише 21 людині з більше сотні випадків.

Засуджені прекрасно розуміються на кримінальному кодексі та знають, що шахрайство є злочином невеликої тяжкості, завдяки якому можна чимало заробити. Тому лише дурні та відчайдухи йдуть на реальний грабіж із розбоєм.

Усі під ковпаком

Свої особисті дані, номери телефонів, інформацію про рідних, соціальний статус ви самі надаєте банкам. При оформленні банківської картки чи кредиту, у вас просять заповнити особистою інформацією стоси паперів. Доступ до неї мають навіть рядові працівники банку. Серед них є чимало таких, яких не влаштовує заробітна плата, тому вони підзаробляють на стороні. Саме тому злочинці з досвідом знають все про вас. Подейкують, що старими банківськими базами даних активно торгують у Києві на одному із ринків.

На Рівненщині пройшов «бутафорний» процес перетворення міліції в поліцію. Окрім великого шуму, відбулося скорочення штатів. Через це слідчі завалені великою кількістю кримінальних справ. На одного працівника зараз припадає від 100 до 300 проваджень. Аби розкрити випадок телефонного шахрайства, треба виконати не менш тернисту процедуру.

Читайте також