Жителів Рівненщини "підстерігають" личинки кліщів червонотільців: що варто знати

Початок осені — це прекрасна пора збору врожаю з полів, садів, лісів та оксамитовий сезон для відпочинку. Однак, природа приготувала нам й неприємні несподіванки, про які потрібно пам’ятати.

Одними з таких сюрпризів є зустріч з маленькими червоними хижими крихітками — личинками кліщів червонотільців, які підстерігають людей та тварин, викликаючи таке захворювання як тромбікульоз. Дорослі стадії цих кліщів живуть у верхніх шарах ґрунту, активно полюють на членистоногих і небезпеки для людей не становлять.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Тромбікульоз має сезонний характер, його пік припадає на початок осені, найчастіше він зустрічається у людей, діяльність яких пов’язана з перебуванням на природі, це мисливці, грибники, садівники-городники, відпочивальники тощо. Личинки знаходяться на поверхні землі, в листяній підстилці, особливо полюбляють вологі, затінені місцини, з густою рослинністю, звідки переходять на тварин і людей, викликаючи запалення шкіри. При масових нападах кліщі викликають у людей дерматит, відомий як “осіння еритема”, “дерматит збирачів ягід аґрусу” та “стерньова хвороба”.

Процес прикріплення личинок до шкіри безболісний з наступним відчуттям свербіння. В місці прикріплення з’являється фіолетово-червона плямка, яка перетворюється на пухирець, часто з гнійним вмістом на верхівці. У перші три дні в центрі пухирця можна помітити невеликих за розміром — 3-5 мм — личинок кліщів оранжево-червоного кольору.

Своєчасне виявлення личинок у місці прикріплення можливе лише в перші дні нападу. Зазвичай личинка відпадає від шкіри уже на третій день, проте часто вони можуть бути стерті зі шкіри одягом або при розчісуванні. Протягом наступних днів пухирець зменшується, але на його місці залишаються брунатно-фіолетові плями різного розміру із затвердінням в основі. Ці прояви супроводжуються сильним свербежем, який триває до 2 тижнів і посилюється вночі. Найчастіше ці ураження локалізуються в місцях з ніжною шкірою, на руках, ногах, пахвині тощо, особливо в тих ділянках, до яких щільно прилягає одяг. У людей до цього часто виникають й алергічні реакції.

Як відомо, найкраще запобігти виникненню хвороби, ніж її лікувати. Тому профілактика захворювання на тромбікульоз базується на використанні загальноприйнятих запобіжних заходів від нападу кровососних комах, про які потрібно пам’ятати, перебуваючи на природі. По-перше, використовуйте репеленти (засоби, які відлякують комах). По-друге, одягайтеся відповідно і не забувайте про захисний одяг при виїзді у ліс, чи при роботі на присадибних ділянках. Після повернення додому обов’язково прийміть гарячий душ та виперіть одяг.

Ці кліщі давно вже використовуються в народній індійській медицині для запобігання паралічів, а також як афродизіак, адже доведено, що їх гемолімфа володіє фунгіцидною дією. Сучасна ж медицина приглядається до тромбікулід як до потенційних джерел імуномодуляторів. Також, хорошою новиною є те, що у природному середовищі ми маємо помічників, які вистежують і залюбки поїдають червонотільців, захищаючи нас від їх товариства — це різні види мурах, жуків, багатоніжок, павуків та птахів. А ще вони заставляють нас виконувати правило “не ходити по газонах” та за умови дотримання елементарних правил поведінки на природі щиро радіти деградації хлорофілів та прояву барв каротиноїдів.

Читайте також