Жителів Рівненщини закликають остерігатися "водяної оси" під час відпочинку

Саме зараз, коли літнє сонечко таке ласкаве, а душа і тіло кожного з нас прагне насолодитись спілкуванням з природою та зовсім немає сил відмовити собі та рідним освіжитись у найближчому ставочку, ми маємо прекрасну нагоду зустріти цікаву комаху, з якою варто дотримуватись певних правил спілкування, основними з яких є обережність та невтручання в особистий простір.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Хребтоплав, або, як його ще називають Водяна оса, є досить помітним, до 15 мм, хижим клопом, з гладким тілом, далеко відставленими задніми ногами, що виконують роль весел, який мешкає у стоячих водоймах, зарослих водною рослинністю. Він може похизуватись цікавим стилем плавання — на спині, який допомагає йому захоплювати комах, що мали необережність присісти, чи впасти на поверхню води. А ще він чудово занурюється під воду, де активно полює на личинок комах, ракоподібних та навіть маленьких рибок.

Хребтоплав озброєний коротким, однак, досить твердим та гострим хоботком, яким він проколює свою жертву, впорскує всередину травну рідину й через певний час висмоктує весь вміст паралізованої здобичі, залишаючи лише оболонки.

Якраз таким чином цей хижий клоп може доволі болюче вразити шкіру людини, підсилює неприємний ефект секрет його слинних залоз, яка містить білкові речовини з ферментативною дією, що вводиться в ранку. Відчуття уколу подібне до контакту з жалом оси, навколо ураженого місця шкіра часто блідне внаслідок спазму капілярів та утворюється кругла пляма діаметром 1,5-4, см. Місце проколу слід відразу промити антисептиком, можна прикласти примочки з 2% розчину питної соди чи антигістамінним засобом, для недопущення ускладнень доцільно проконсультуватись зі своїм лікарем.

Найчастіше хребтоплави можуть нашкодити людині у каламутній воді, де їх тяжко помітити через камуфляжне забарвлення, однак, зважаючи на те, що ці комахи чудово літають і активно мігрують задля пошуку їжі у нові водойми, при цьому можуть долати значні відстані, а в дорозі пошукати щось їстівне у калюжах, що утворюються внаслідок дощів, чи басейнах на ваших подвір’ях, або ж прийняти за водний об’єкт гладкі та блискучі предмети, знайти їх можна в досить несподіваних місцях. Найбільш небезпечними такі зустрічі можуть бути для маленьких дітей та допитливих дорослих, у яких бажання мерщій схопити цікаву істоту голими руками часто перемагає обережність.

Для уникнення таких неприємностей слід обирати для відпочинку та купання спеціально обладнані місця, уникати сильно зарослих водойм з мулистим дном, постійно наглядати за своєю малечею та застерігати їх від контакту з невідомими комахами.

Читайте також