Зміни в ПДР: до чого готуватися рівнянам?

В Уряді України вирішили: якщо вже пішли в Європу і все підігнали під їх стандарти, то не варто забувати і про правила дорожнього руху. Відтак, і туди внесли зміни. А ініціатором таких новацій став Міністр внутрішніх справ Арсеній Аваков. Він зазначив, що до таких дій його підштовхнула недавня подія у Харкові – гибель під колесами автомобіля Lexus шістьох людей.

За листопад цього року Кабінетом міністрів було прийнято ряд постанов, які слугують правками до Закону «Про правила дорожнього руху». Отож, які зміни впроваджують, кого вони будуть стосуватися найбільше та коли чекати нововведень – читайте далі у матеріалі «РівнеМедіа».

Швидкість і штрафи

Однією із головних новацій є обмеження швидкості руху в населених пунктах – із 60 до 50 км/год. У МВС наголошують, що така швидкість передбачена в США та Європі. Її вважають оптимальною, адже це скорочує гальмівний шлях із 55 до 40 метрів.

Крім того, Кабмін ще й пропонує зменшити межі толерантності перевищення швидкості з 20 км/год до 10. У випадку недотримання такої норми передбачено штраф у розмірі 340 гривень.

Якщо говорити про штрафи, то їх сума збільшиться в декілька разів. Зокрема:

- за перевищення швидкості у 50 км/год в населених пунктах замість колишніх 510 грн треба буде сплатити до 3400 грн;
- за зникнення із місця ДТП замість колишніх 255 грн треба буде сплатити до 3400 грн;
- за керування транспортним засобом без водійського посвідчення замість колишніх 510 грн треба буде сплатити до 10200 грн. За повторне вчинення цього порушення протягом року вас оштрафують на суму від 40800 грн.

«Це своєю чергою сприятиме значному підвищенню рівня безпеки дорожнього руху та збереженню життя людей. На сьогодні в переважній більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в особливих пунктах - 30 км/год. Таким чином прийняття акта дозволить наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу», - зазначено в постанові.

Права поліцейських

Розробники правок пропонують надати більше повноважень правоохоронцям. А саме:

- поліцейські можуть зупиняти авто, якщо запідозрили, що водій напідпитку або ж під дією наркотичних речовин;
- водій не може вийти з машини без дозволу патрульного, а його (водія) руки повинні бути на кермі;
- зміниться процедура перевірки водія на вміст алкоголю в крові: якщо раніше поліцейський повинен був робити це при двох свідках, то після ухвалення постанов достатньо буде відеофіксації;

Фото- та відеофіксація порушень правил дорожнього руху

Встановлення спеціальної апаратури дозволить фіксувати порушення ПДР. Усі, хто був за кордоном, уже могли відчути дію такої системи.

Втім, поки в Україні не буде фото- та відеофіксації порушень дорожнього руху, ніхто з водіїв не буде дотримуватись ліміту 50 км/год., адже покарання за перевищення, по суті, застосувати неможливо.
Однак, як зазначив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, фотофіксація порушень буде працювати вже з 2018-го.

«Адже неможливо зафіксувати кожне правопорушення на дорозі, як і неможливо приставити до кожного автомобіля поліцейського. Саме тому жодна країна Європи не обходиться без системи автоматичної фото-, відеофіксації порушень правил дорожнього руху, яка досить суттєво дисциплінує водіїв»,– зазначив Шевченко.

Випробувальний термін для водіїв-новачків

Це передбачає видачу прав лише на 2 роки. Якщо новоспечений водій не порушить правила дорожнього руху більше, аніж 3 рази на рік - тільки тоді йому видадуть права терміном на 30 років.

До слова, на своїй сторінці в мережі Фейсбук керівник головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій пояснив деякі міфи щодо нововведень. Він зазначив:

1. Тепер за відсутнє водійське посвідчення буде штраф більший за 3 мінімальні зарплати – 10 200 грн. 

Реальність: штраф накладається на особу, котра не МАЄ ПРАВА керувати або позбавлена права керування ТЗ. Тобто якщо громадянин, який не пройшов навчання і не отримав права керувати, вирішив сісти за кермо – він буде нести саме таку відповідальність. В той же час забуте вдома водійське посвідчення потягне за собою ті ж 425 грн. штрафу, що і раніше;

2. Всім доведеться їздити не більше 50 км/год.

Реальність: у разі прийняття відповідної законодавчої ініціативи таке обмеження буде базовим для міст, в той же час для окремих дорожніх артерій (великі чотирирядні проспекти, тощо) можуть бути збільшені обмеження. При цьому для вулиць, насичених школами, пішохідними переходами – навіть зменшені.
Також не варто забувати про поріг толерантності перевищення швидкості, - на сьогодні це до 20 км/год. І навіть у разі зниження порогу толерантності до 10 км/год. можна буде рухатися зі швидкістю до 60 км/г (50+10);

3. Поліція неправильно готує адмінматеріли і суди відмовляють в їх розгляді.

Реальність: статистика замість слів. Понад 500 п`яних водіїв (потенційних вбивць) не понесли відповідальність, оскільки до них судами були застосовані норми ст.21 та 22 КУпАП "передача матеріалів про адмінправопорушення на розгляд громадської організації або трудового колективу" та "звільнення від відповідальності при малозначності порушення".

Ці статті у правках до КуАП пропонують заборонити використовувати по відношенню до водіїв, що керували транспортним засобом у стані сп’яніння, а термін розгляду адмінматеріалів збільшити до 1 року (щоб судам однозначно вистачало часу на їх розгляд).

Окрім цього, Криклій додав, що українці хочуть жити в безпечній країні, значить повинні дотримуватися правил дорожнього руху.

Отож, водіям слід уже готуватися до нововведень і дотримуватися ПДР, аби «листи щастя» від поліцейських їх оминули.

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також