Дарунок із присмаком «секти», або Як у Рівному з’явився Дідух?

«Дарунок місту і рівнянам!» - повідомлення із таким змістом прийшло тиждень тому на пошту нашого порталу. Мова про Дідуха, якого встановили в центрі Рівного 6 січня, поруч із пам’ятником Тарасу Шевченку на майдані Незалежності. Зробили його представники «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Рівненської області», аби «повернути та популяризувати українські і православні традиції в Рівному».

На сайті Товариства зазначено, що висота цього Дідуха – 4,3 метра (від бруківки і до кінця зірки, разом із престолом). Цей Дідух також «відповідає усім сакральним вимогам стосовно ієрархії Світлого Ірію та Прави. Він стоїть на трьох ногах, які творять конусну форму, та має чотири канонічних рівні. Вінчається Дідух дванадцятикутною зіркою – символом Творця», - йдеться у повідомленні.

Створювали солом’яний символ багато членів Товариства та, особливо, жіноча секція «Берегиня», які займаються відтворенням давніх українських ремесел. Над виготовленням Дідуха працювали майже півтора місяця.

Жінки, які створили Дідух. Фото із сайту Товариства

«На Святвечір, для встановлення Дідуха у центрі Рівного, зібрались члени Товариства, небайдужі рівняни, ті хто сприяє роботі Товариства. Всім охочим були роздані друковані матеріали, які пояснюють значення українських Колядних традицій, символіку Дідуха та особливості Святвечора та зустрічі Різдва Нового Кола Року. Українці мають знати, що Коляда – це низка свят, які славлять Творця та всю Небесну ієрархію Світлого Ірію, душі славних предків», - додають у своєму повідомленні  представники «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Рівненської області».

Фінансові витрати, усі підготовчі роботи, формування каркасу Дідуха, його перевезення та установку оплатили представники Товариства. Вони позиціонують себе як дружню організацію, яка має на меті дослідження та відновлення основ української культури, українських духовних традицій, вивчення давнього Православного Світогляду і донесення його знань суспільству.

До слова, якщо пошукати у відкритих джерелах значення «Світлий Ірій», то у східнослов’янській міфології - це давня назва раю і світлого райського дерева; міфічна країна, що знаходиться на теплому морі на заході або південному заході землі, де зимують птахи і змії.

Ирій. Фото - Всеукраїнська Електронна Енциклопедія

Крім того, ми запитали, яку роль Дідух відіграє у житті християн. Протоієрей Василь Лозинський зазначив, що Дідух – один із елементів, які асимілювались із дохристиянських часів - язичництва:

«Коли прийняли християнство у Київській Русі, зрештою, більшою мірою повсюди, певні дохристиянські звичаї зробили свій відбиток на розвиток християнської цивілізації, християнської моралі, обрядовості. Не оминуло це і наш народ і наші звичаї. Звісно, Дідух у дохристиянський період часу мав своє значення, свою інтерпретацію і своє місце у звичаях і обрядах українців. Сьогодні ми сприймаємо Дідух, особисто для мене, як символ подяки Богові за щоденний хліб, який Господь нам подає і так само це є спомин про євхаристійний хліб – той живий хліб, плоди безсмертя, який ми отримуємо в таїнстві євхаристії. І звичайно, саме це ми інтерпретуємо у Дідух - не як дохристиянський символ, а саме як символ подяки Господові, як символ євхаристійного хліба, який стає Тілом Христовим і споживаючи котрий, як навчає нас Святе письмо, ми отримуємо надію на вічне життя», - пояснив прот. Лозинський.

Повернімось до Товариства. У Рівному про нього згадували раніше, але не в такому святковому контексті. До прикладу, 30 травня 2018 року під час резонансної пресконференції рідні колишніх учасників організації, яку називають «коло слухачів», розповіли шокуючі подробиці перебування своїх близьких в «секті». Зазначали, що засновником організації є Петро Опанасюк з Рівненщини. Про це тут: «Показує дорогу до Бога»: родичі померлої учасниці «кола слухачів» розповіли подробиці перебування в організації та У Рівному продовжили розповідати про схеми та обряди так званої організації "коло слухачів".

Петро Опанасюк - вказано стрілкою; група з членів Товариства перед дарованим Рівному Дідухом. Фото із сайту Товариства

Тоді ж учасники пресконференції розповідали, що, так званий наставник Петро Опанасюк, заперечує православ’я та на зустрічах розповідає, що храми та церкви притягують нечисть. Він сам же і визначає, хто та що саме є нечистю. Також він нібито повідомляв, що хоче очолити духовну та політичну владу країни. Говорили, що результатами діяльності «кола» є те, що безліч сімей вже розлучились, батьки відмовляються від дітей, а діти - від батьків. Розповідали тоді і про виманювання у членів Товариства грошей і майна. Більш детально про це читайте тут: Називає себе сином Господа та хоче захопити владу: у Рівному колишні учасники "секти" розповіли про шахрайську організацію.

Наразі з цього приводу правоохоронці проводять досудове розслідування щодо шахрайства у великих розмірах, підробки документів та замаху на вчинення шахрайства.

Читайте також