3 січня: яке нині свято і народні прикмети на цей день

У понеділок, 3 січня, православні в Україні відзначають пам'ять святителя Петра, митрополита Київського та всієї Русі чудотворця. Свої іменини відзначають Петро, Прокіп, Юлій.

За прикметами цього дня судять, яким буде вересень.

Петро, митрополит Київський

Святитель Петро народився на Волині в другій половині ХІІІ століття. Його батьками були благочестиві Феодор та Євпраксія. У 12-річному віці він вступив на службу до монастиря. Там Петро вів доброчесне подвижницьке життя, а також навчився іконописанню. 1305 року став митрополитом Київським і всієї Русі. Помер 3 січня 1326-го, був похований у стіні Успенського собору в Москві.

У народному календарі 3 січня також відоме як Прокопів день, оскільки цього дня вшановували святого юродивого Прокопія В'ятського, який мав дар пророкувань. Господині пекли обрядове печиво, а дівчата на посиденьках майстрували прикраси до Різдва, які на кінському волоску підвішували до сволока (балка під стелею).

 

Що не можна робити 3 січня

Народні забобони стверджують, що 3 січня не можна нікому бажати здоров'я та щастя (результат буде протилежним), давати порожні обіцянки, підглядати та підслуховувати (до хвороб слуху та зору).

Прикмети 3 січня

  • Яка погода 3 січня, таким буде і вересень.
  • Мало снігу, але сильні морози – літо буде посушливим та спекотним.
  • Червоний світанок – до хуртовини.
  • Багато снігу – до родючого року.

Читайте також