Борги, конфлікти й бурштин: у поліції Рівненщини розповіли, чому найчастіше палять автівки

ХЕРСОН Онлайн

У минулому році в Рівненській області відкрили 103 кримінальних провадження, які кваліфіковані за фактом умисного пошкодження майна шляхом підпалу. Найбільша кількість – у Рівному – 38 проваджень. Зокрема, зафіксували 55 фактів умисного пошкодження будівель або споруд, з них одне кримінальне провадження було скеровано до суду, 16 закрито на підставі висновків пожежно-технічної експертизи про те, що причина пожежі не була пов’язана з підпалом.

Зафіксовано 39 фактів умисного пошкодження автотранспортних засобів, з них 2 кримінальних провадження скеровані до суду, 9 – закрито відповідно до висновків експертиз ГУ ДСНС, які свідчать про те, що ці пожежі не були пов’язані з умисним запалюванням. Загалом на сьогоднішній день розслідується 28 проваджень про підпал авто.

«У 2019 році на території області розпочато 4 кримінальних провадження по кваліфікованих підпалах, зокрема це два пошкодження автомобілів та пошкодження моторолера. Що стосується фактів загибелі людей, то протягом 2018 року органами досудового розслідування області було розпочато 36 кримінальних проваджень. На пожежах загинуло 37 осіб. Однак, ці пожежі, на яких загинули люди, були пов’язані з несправністю пічного опалення, необережне поводження з вогнем – куріння в ліжку тощо. Причина смерті – отруєння чадним газом. У 2019 році за фактом загибелі людей відкрито 2 кримінальні провадження, причини пожежі та смертей – аналогічні, як і у 2018», - зазначив заступник начальника слідчого управління ГУНП у Рівненській області Олександр Панасюк.

У поліції також зазначають, що причинами підпалів зазвичай стають конфлікти між людьми. Зокрема, були підпали автівок осіб, які займаються «бурштиновими справами», не сплатив борги і маєш підпал. Загалом, розкриття таких справ – питання часу. Крім того, поліцейські переконані, що звичка палити пришла до нас із Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей та Сходу України.