Чи можуть оштрафувати за збирання чорниць гребінками на Рівненщині

У лісах Рівненщини дозріває чорниця – для жителів Полісся це традиційно одна із можливостей заробітку. Лісівники закликають громадян збирати ягоди без використання гребінок, адже це шкодить майбутньому врожаю – кущ чорниці від таких дій часто всихає.

За збір ягід з використанням гребінок громадянам загрожує адміністративна відповідальність за ст. 70 КУпАП, що передбачає штраф у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів громадян. Окрім штрафу передбачене відшкодування збитків, яке залежить від об’єму заготівлі.

Прес-секретарка Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Світлана Горошко розповіла, що до штрафних санкцій лісова охорона вдається вкрай рідко, зазвичай лише попереджуючи людей.

– Це заробіток для людей, тому при зустрічі лісівники обмежуються попередженням з проханням не робити такого. На сьогодні більшу увагу державна лісова охорона звертає на підприємців, які здійснюють промислову заготівлю дикоросів. Вона має здійснюватися за наявності лісового квитка. Люди самі мають бути свідомі, адже це перспектива їхнього майбутнього, – зазначила Світлана Горошко.

У володимирецькій фейсбук-спільноті volod.blog пишуть, що чорниць цьогоріч чимало. Додають, що у найближчому селі лісівники, щоб зупинити ягідників, потрощили їм коробки та поломали гребінки.

Читайте також