Чим для рівнян небезпечні бластоцисти і як від них вберегтися?

Бластоцисти (Blastocystis hominis) – це найпростіші, які можуть швидко розмножуватися в кишківнику людини та викликати протозойне захворювання, що називається бластоцистоз. Вплив на організм цих найпростіших ще вивчений не повністю. Найбільш поширений бластоцистоз у країнах з тропічним кліматом, але реєструється і в Україні та Рівненській області. В Україні за 2017 р. зареєстровано 2232 випадки бластоцистозу, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Механізм передачі – фекально-оральний. Зараження цим паразитом може відбутися через забруднену воду, немиті овочі і фрукти та через предмети побуту забруднені бластоцистами. Джерелом бластоцист для людини є людина. Роль тварин та пташок, як джерела цього паразиту для людини ще встановлюється. Бластоцисти чутливі до високої і низької температури та до засобів дезінфекції. У воді можуть виживати до 2,5 тижнів.

Вважається, що ці мікроорганізми провокують захворювання коли послаблюється робота імунної системи людини. Тоді при потраплянні цих мікроорганізмів в шлунково-кишковий тракт вони досягають товстої кишки і починають там інтенсивно розмножуватися.

Основними проявами бластоцистозу може бути нудота, втрата апетиту, блювота, пронос, метеоризм, зниження маси тіла при правильному харчуванні. Також можуть з'являтися періодичні спазми і больові відчуття у животі не пов’язані з прийомом їжі. Можливе підняття температури тіла вище 37,5°C. Продукти розпаду мікроорганізмів здатні викликати шкірні прояви ?? висип на шкірі та свербіж. Ще одним проявом бластоцистозу вважаються алергічні реакції на продукти харчування на які до того алергії не було. Розрізняють кишкову, шкірну і змішану форми захворювання.

Допомогти встановити діагноз при вищеперечислених симптомах може дослідження калу на наявність бластоцист, при умові, що їх виявляється 5 чи більше у кожному полі зору. З минулого року у ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» почали проводити лабораторну діагностику бластоцистозу. На даний час паразитологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» ?? це єдина лабораторія в області за результатами аналізів з якої лікарі враховуючи наявність клінічних симптомів виставляли діагноз бластоцистоз та призначали відповідне лікування. Цей діагноз було встановлено 5 жителям м. Рівне (3 дітей і 2 дорослих).

Профілактика бластоцистозу: дотримання правил особистої гігієни (миття рук з милом, особливо після відвідання туалету та перед вживанням їжі); не вживати немитих овочів, фруктів та зелені; не пробувати на ринках продукти; не слід пити сиру воду, якщо немає впевненості у її чистоті (зокрема з відкритих водойм при купанні) та мити нею городину; необхідно захищати харчові продукти від мух. Дотримуйтеся цих простих правил і під час подорожей.

Читайте також