Чому не варто терпіти болі у спині та суглобах і до кого краще звернутись у Рівному?

Ви помічали як, наприклад, під кінець робочого дня, сидячи постійно за комп’ютером у вас затікає шия та й іноді так, що нестерпно терпіти біль, або, після навпаки активного проводження часу ви лягаєте ввечері в ліжко і відчуваєте як крутить коліна. Наші бабусі казали, що останнє точно пророкує зміну погоди. Медики ж у цьому питанні більш категоричні і говорять, що це не прикмети, а сигнали нашого організму про допомогу.

"Рівне Медіа" разом із провідним лікарем-вертебрологом Романом Чумаченко пояснюють, чому не варто терпіти біль і до якого спеціаліста звертатися, коли вас турбує спина чи викручує коліна.

Чому ми реагуємо на біль у шлунку і роками терпимо його у спині

Біль — це сигнал організму, що з нами щось не так. І реагуємо ми на нього в залежності від того, наскільки це для нас загрозливо. Задумайтесь, нас може занепокоїти гострий біль у шлунку і ми, в більшості випадків, відразу звернемось за кваліфікованою допомогою лікарів, а ниття суглобів чи спини терпимо роками, не замислюючись, що дискомфорт не тільки можна, але й потрібно усувати.

Ви знали, що майже кожна людина протягом життя стикається з болем у спині. У 2018 році в серії статей про цю проблему в британському медичному журналі The Lancet зазначали, що в один момент півмільярда людей у світі відчувають його.

Біль - це сигнал організму, що з нами щось не так

За даними ВООЗ, 70% населення стикаються з цією проблемою, а у 10% біль стає хронічним.

Саме тому дуже важливо своєчасно виявити причину захворювання, встановити правильний діагноз та провести комплексне лікування. Без відповідної терапії це може перерости в хронічну форму та провокувати часті загострення або постійний ниючий біль.

І найкраще це зробити саме зараз, не відкладаючи у довгий ящик. Адже в літній сезон навантаження ростуть і можуть бути травматичними — роботи на городі, активний відпочинок на морі чи в горах. А відгукнеться все воно нам тоді, коли імунітет здасть свої позиції.

«Виникають такі захворювання як остеохондроз, загострюються грижі міжхребцевих дисків у спині, болять коліна. Тому слід готуватися до зими ще з літа. Для того щоб запобігти захворюванням спини та суглобів, які частіше всього повідомляють про себе з першими осінніми похолоданнями, треба профілактично прийти до лікаря і перевіритись», — говорить вертебролог.

Сигнали організму, які не варто ігнорувати

Якщо ви відчуваєте:

  • біль у спині,
  • головні болі напруги,
  • оніміння пальців на руках,
  • біль у колінах та суглобах,
  • погану рухливість в зоні болю.

То це все сигнали організму і вам невідкладно потрібно звернутися до спеціаліста, аби проблема не ускладнювалась.

Хребет та суглоби, хоч і виконують опорну функцію і, здається, готові до великих навантажень без пошкоджень і якихось наслідків, потребують правильного та кваліфікованого догляду.

Уявіть, що ваш організм, як автівка із салону, чим систематичніше та якісніше ви будете її обслуговувати, тим довше вона вам слугуватиме, і не завдаватиме прикрощів серйозними неполадками. Так і з вашим організмом, піклуєтеся про нього, реагуєте на больові сигнали, у відповідь вам він довше працюватиме без серйозних збоїв.

Якщо біль тримається від 4 до 8 тижнів, то формується больова домінанта в головному мозку

А тому в жодному випадку не потрібно терпіти біль і чекати поки він стихне.

«У площині лікування зрозуміло, що біль треба збивати. Наш мозок так влаштований, що він не повинен тривалий час терпіти біль. Якщо це продовжується від чотирьох до восьми тижнів, то формується так звана больова домінанта в головному мозку. На заході цей термін називається хронічний нейропатичний біль», — розповідає лікар Роман Чумаченко.

Спеціаліст додає, що враховуючи велику різноманітність причин, що викликають біль, потрібен правильний діагностичний підхід і диференційна діагностика.

Якого спеціаліста шукати, якщо вас турбує біль в спині чи суглобах?

Розібратися у вашій проблемі вам допоможуть такі спеціалісти, як ортопед, вертебролог, невролог.

Цих спеціалістів у Рівному можна знайти за адресою: вулиця Замкова, 20 в Центрі вертебрології та реабілітації «Авангард Мед».

Лікар проведе огляд, пальпацію, вислухає скарги та проаналізує історію хвороби. Досить часто таких методів діагностики достатньо для з’ясування діагнозу.

Якщо ж цих даних буде мало, спеціаліст може направити на додаткові дослідження. Вид необхідного обстеження медик визначає індивідуально.

Звертатися до лікаря потрібно у двох випадках:

  1. Профілактичному
  2. Лікувальному

Перший привід, профілактичний, потрібно взяти собі за правило і систематично перевіряти стан своїх суглобів та хребта.

«Якщо людина любить себе і поважає своє здоров’я, цінує свій рухливий спосіб життя, то, час від часу, потрібно проходити діагностичні огляди», — говорить Роман Чумаченко.

Зазвичай, саме під час таких планових обстежень і можливо знайти свого спеціаліста. Адже це дуже важливо, щоб лікар знав вас як пацієнта і був обізнаний з історією хвороби, аби, наприклад, у випадку загострення, він міг швидко, а головне правильно відреагувати. Це вже другий випадок — лікувальний.

«Лікар потрібен такий, який бачить проблему в комплексі. Тому що іноді може боліти нога, а зажимається нерв, який виходить з хребта. Або може боліти голова, а проблема не в головному мозку, а в тих шийних артеріях і шийному остеохондрозі і перетискуванням артерії шиї. Може німіти палець на руці, а проблема у шийному відділі хребта, бо там защемлюються шийні корінці. Тому лікар має бути кваліфікованим, такий, який здатний подивитися на організм в комплексі», — говорить лікар-вертебролог Роман Чумаченко.

І додає, що у Центрі "Авангард Мед" з цією метою зібрані кращі лікарі Рівного. Всі мають вищу лікарську категорію, а головне — багаторічний досвід.

«Ортопед — це людина, яка дивиться не лише ізольовано на один суглоб. Наш спеціаліст дивиться на все комплексно і може визначити, де у людини скошений таз і яке коліно перевантажене. На яку ногу потрібно підібрати устілку так, щоб симетризувати людину, а не тільки, за допомогою фізіотерапії, пролікувати коліно і все», - додає фахівець.

Не потрібно займатися самолікуванням і шукати порятунку у костоправів

У жодному випадку не потрібно займатися самолікуванням, а тим паче ігнорувати біль. Пацієнт зобов’язаний зрозуміти, що запущене захворювання складніше вилікувати, ніж усунути його на першій стадії. Найчастіше під час ускладнень терапевтичні процедури не дають позитивних результатів, а тому хворому призначається операція.

Багато людей намагаються довірити своє здоров’я лікарським препаратам, які рекламують по телевізору. Не знаючи чи підходить він їм і які реакції може викликати в організмі.

Отже, призначати ліки може лише дипломований спеціаліст, говорить Роман Чумаченко. Тільки у випадку загострення захворювання ви повинні мати в домашній аптечці мазі чи гелі, які знімають напругу і невідкладно звернутися за медичною допомогою.

«У кожного мають бути вдома в аптечці знеболювальні мазі або охолоджуючі гелі, які знімають біль. Але ми повинні розуміти, що це не вирішує проблему, а лише усуває больовий синдром. І нам стає легше, коли діє основна речовина препарату, а про причину може сказати тільки лікар. Тільки він може провести опитування, огляд, перевірити руками больові точки, призначити додаткові методи обстеження. Тоді ми говоримо про комплексну ортопедичну неврологію — мультидисциплінарну науку, яка поєднує ортопедію, неврологію,частину ревматології, терапію, вертебрології», — говорить лікар.

Не слід також і шукати вирішення своєї проблеми у масажистів чи костоправів, додає спеціаліст.

«Зрозуміло, що ми — сучасні досвідчені лікарі не любимо грати в хороших та поганих поліцейських. Я радив би довіряти своє здоров’я дипломованому спеціалісту.
Ми маємо розуміти, що масаж це дуже хороша штука, але сам по собі масажист має середню медичну освіту і він не зможе справитись із серйозним захворюванням: артрозами, грижами міжхребцевого диску чи головними болями.

З профілактичною метою потрібно користуватися послугами масажиста — це розвантажує нас після робочих днів, але в жодному разі він не може бути основним лікуючим спеціалістом та брати на себе таку відповідальність, щоб лікувати серйозні захворювання та призначати додаткові методи дослідження.

Окремо хотів би сказати про костоправів, які невідомо де навчилися вправляти кістки і знімають собі невеликі кабінети, пропускають по 20-30 людей в день і просто хрустять, не дивляться жодних досліджень, роблять це травматично і нам доводиться дуже багато пацієнтів доліковувати», - додає Роман Чумаченко.

Рівненський центр вертебрології та реабілітації «Авангард Мед»:

*На правах реклами.

Читайте також