Чому у Рівному стає спекотніше?

фото - Фейсбук

Чому в Рівному стає спекотніше та як запобігти аномальному підвищенню температури завдяки зеленим насадженням, цікавиться Рада реформ Рівного.

Громадськість представила широкому загалу аналітичне дослідження “Рівне нагрівається: як уникнути аномальних спек завдяки озелененню”, виконане за ініціативи Сад історій в Рівному та Рада реформ Рівного. 22 березня під час Круглий стіл: Шляхи озеленення Рівного активісти публічно презентували результати аналізу температури земної поверхні та вегетації зелених насаджень для Рівного, що є частиною цього дослідження, та обговорили план реалізації Програми розвитку озеленення на 2019-2023 роки. Захід відбувся за участі експертів з Києва та Львова, представників управлінь, депутата Рівненської міської ради, медіа та зацікавленої громадськості.

Аналітичне дослідження “Рівне нагрівається: як уникнути аномальних спек завдяки озелененню” (публікація за посиланням: https://goo.gl/L5JqKF) покликане допомогти створити в Рівному дієву систему управління зеленим господарством міста та об'єднати зусилля усіх зацікавлених у розвитку міського озеленення задля збереження комфортного мікроклімату та безпечного середовища. Ця публікація містить чотири частини, які є окремими дослідженнями різних аспектів, що впливають на розвиток міського озеленення:

Частина 1: Аналіз озеленення та температури поверхні землі міста Рівне (Leo Shumilo та Богдан Яйлимов, Інститут Космічних Досліджень ДКА та НАНУ).
Частина 2: Звіт по проведенню аналізу комунального підприємства "Рівненський міський трест зеленого господарства" (Макс МакарЦентр громадського моніторингу та аналітики).
Частина 3: Аналітична записка до заходів Програми розвитку та збереження зелених насаджень міста Рівного на 2019-2023 роки (Alexandra Sladkova, урбаністка, співзасновниця спільнокошту міського озеленення у Львові).
Частина 4: Можливості озеленення вуличного простору (Andriy Shevchuk, міський дослідник та планувальник, проектувальник ТОВ "А-2" та Olya Shevchuk, кафедра міського будівництва та господарства НУВГП, міська дослідниця та планувальниця майстерні MOST).

В сукупності проаналізована інформація та надані спеціалістами рекомендації дають можливість широкого розуміння ситуації з озелененням в місті та переліку дій, які необхідно впроваджувати задля розвитку зеленого Рівного.

Під час круглого столу результати дослідження температури земної поверхні та вегетації зелених насаджень для Рівного представив Leo Shumilo, науковець Інституту Космічних Досліджень ДКА та НАНУ: “До 2023 року температура по місту підніметься в середньому на один градус і це не враховуючи зміни клімату, тобто це найнижча межа прогнозу - оптимістична. Також падає індекс вегетації (Normalized Difference Vegetation Index (NDVI)- показник фотосинтезної активної біомаси на визначеній території) до 2023 може знизитися до критичних значень - в місті буде вдвічі нижчим ніж за його межами. Це означає, що багато дерев в місті просто не виживуть. Саме дослідження можна буде використати для планування озеленення і через кілька років оцінити, які дії призвели до покращення і де в місті погіршення ситуації.” Відео з презентації за посиланням: https://www.facebook.com/TreesWithStories/videos/2226386550773345/

Alexandra Sladkova, начальниця відділу урбаністики ЛКП “Інститут просторового розвитку” презентувала план реалізації Програми розвитку та збереження зелених насаджень міста Рівного на 2019-2023 роки: “План складено так, що є пункти, затверджені програмою і йдуть до виконання виконавчими органами, але крім того є така невидима частина айсбергу, без якої перша частина в принципі не відбудеться. Це є те, що мають зробити громадські організації як громада міста, і тоді заходи програми будуть успішними. Так, з першочергових заходів планується інвентаризація вуличних дерев на визначеній території, створення і налагодження роботи Ради озеленення міста, розробка переліку рекомендованих для висадки в місті рослин.” Відео за посиланням: https://www.facebook.com/TreesWithStories/videos/945791629145101/

Oksana Maiboroda, координаторка громадської ініціативи з озеленення міста Сад історій в Рівному, поділилась враженням від дослідження: “Основне, що ми усвідомили в процесі дослідження − це те, що для якісних змін у міському озелененні важлива мобілізація влади, громади та бізнесу задля розвитку зеленого міста. Потрібні злагоджені дії усіх причетних, щоб виправити ситуацію та не допустити здійснення прогнозу. Зі свого боку ми вже розпочали кампанію спільнокошту #ВиСАДкаРівне і збираємо кошти на якісні дерева для міста. Також готові активно долучатися до створення та роботи Ради озеленення міста - дорадчого органу, який діятиме задля якісного впровадження прийнятої міської програми з розвитку зелених насаджень”.

Після виступів експертів відбулося активне обговорення в колі учасників круглого столу. Піднімали питання ефективності роботи КП “Рівненський міський трест зеленого господарства”, залучення ОСББ до озеленення прибудинкових територій, розміщення інформації про стан дерев вздовж вулиць на Геопорталі міста та ін.

Захід організований Коаліцією громадських об'єднань та ініціатив Рада реформ Рівного та громадською ініціативою Сад історій в Рівному у партнерстві з NGO Centre UA.

Щодо деталей просимо звертатися за телефоном:
(068)5722364, Майборода Оксана, громадська ініціатива “Сад історій у Рівному”

Ця діяльність реалізовується коаліцією громадських організацій «Рада реформ Рівного» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Ради реформ Рівного» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Фото: Анастасия Заболотная

Читайте також