Чому виникає алергія на каву і як її розпізнати?

Кава – дивовижний напій, без якого багато сучасних людей просто не можуть уявити свій день. Даний продукт поєднує в собі як масу позитивних якостей, так і негативних явищ. Одним із значних недоліків кави є його здатність викликати алергію у вигляді свербежу, кропив’янки, набряку слизових оболонок і порушень травлення.

У зв’язку з цим любителі напою задаються питанням, як уникнути негативної реакції, якщо алергія все-таки проявляється, і чи існує адекватна заміна кофеїну для підтримки бадьорості і працездатності. Крім того, для дорослих, які часто і багато п’ють кавові напої, важливо знати, як швидко зняти симптоми алергічного нападу і з яких причин проявляється алергія на каву.

Алергія на каву: причини

Кава має у своєму складі більше 2 тисяч різних речовин, деякі з яких дуже благотворно впливають на організм. Наприклад, стимулюють роботу нервової системи і мозку, а також захищає від деяких штамів вірусу папіломи людини.

Однак у складі натуральних кавових зерен містяться елементи, здатні викликати симптоми алергії. Це не тільки кофеїн, але і хлорогенова кислота. Саме вона є основним алергеном, з точки зору фахівців.

В той же час виникнення негативної реакції, такий як алергія, залежить в першу чергу від індивідуальних особливостей організму. Справа в тому, що деякі речовини можуть проникати в кров, долаючи бар’єри імунної системи. Самі по собі ці речовини не несуть шкоди організму, але той факт, що вони обійшли захисну систему, може викликати патологічну реакцію. Алергени можуть проникнути в кров не тільки через органи травлення, але і через слизові оболонки, тому алергія з’являється навіть через запах напою.

Характерно, що важче переносяться напої з натуральних зерен, в той час, як розчинна кава рідше провокує патологію.Більшою мірою негатив на розчинну і мелену каву проявляється у наступних груп людей:

  • Діти до 10 років і літні люди. У першому випадку імунна система ще недостатньо розвинена, а у другому – вона вже ослаблена;

  • Вагітні жінки, особливо у I триместрі. Це пов’язано з тим, що в організмі відбувається значна перебудова і захисні функції значно знижуються. Втім, багато жінок і не прагнуть балувати себе цим бадьорить напоєм з-за потенційного шкоди для дитини, а також через симптомів ранкового токсикозу;

  • Люди, що перенесли важкі респіраторні або неінфекційні захворювання. На тлі таких недуг завжди послаблюється імунна система, тому звичні продукти провокують симптоми алергії;

  • Люди, постійно відчувають стрес і страждають недосипом. Вони часто зловживають кави, у той час як постійні перевантаження послаблюють імунітет і алерген легко проникає в кров. Крім того, надмірне вживання кофеїну не корисно навіть для абсолютно здорових дорослих людей, а тим більше дітей.

Це лише деякі групи ризику, у які може проявитися алергія на каву. Цей неоднозначний і парадоксальний за своїми властивостями продукт може викликати раптово симптоми алергії навіть у людей, які завжди спокійно його переносили.

Алергія на каву: терапія

Лікуванням алергічної реакції на каву займається алерголог-імунолог. Щоб виявити причину негативної реакції, необхідно провести аналізи. Проби беруться методом введення передбачуваного алергену під шкіру або додаванням антитіл в структуру волосся. Виявлена симптоматика розповість лікаря про те, яка речовина може викликати непереносимість і як ефективно позбутися від алергії.

Лікування цієї патології вимагає тривалого часу і значної кількості медикаментів. Їх можна комбінувати між собою, виходячи з конкретної ситуації.

Вибір лікарських засобів залежить від різних факторів: інтенсивності та тривалості реакції, ключових симптомів і особливостей організму хворого. Тим не менш, існує певна схема, яка підходить для більшості випадків.

Аптечні засоби:

  • Препаратами першої необхідності є антигістамінні таблетки, краплі або сиропи. Більшість з них вирішують цілий комплекс проблем, включаючи кропив’янку, свербіж та набряк слизових. Найбільш сучасними засобами є Зодак, Цитрин, Еріус, Кларитин. Однак у деяких ситуаціях може знадобитися препарат більш раннього покоління. Серед них Кетотифен. Це доступне засіб, який ефективно бореться з набряками і потрібно, якщо є небезпека задухи. До негативним сторонам Кетотифену відноситься виражений седативний ефект, тому приймати його краще перед сном, протягом доби не сідати за кермо;
  • Оскільки найчастіше алергени з кави потрапляють в організм через травну систему, потрібні абсорбуючі препарати. До них відносяться Рекицен РД, Лакто-фільтрум, Активоване вугілля або Білий вугілля. Їх потрібно приймати по 2-3 рази в день за півгодини до їжі. Курс зазвичай складає не менше 2 тижнів;
  • При появі висипів та кропив’янки на шкірі слід використовувати протисвербіжні мазі, креми або гелі. Якщо запалення немає, то можна використовувати Фенистл-гель. Він цілком безпечний і не викликає системних змін. У випадках коли з’являються вогнища дерматиту, потрібні кортикостероїдні мазі. На сьогоднішній день застосовують Гідрокортизон, Пимафукорт, Преднізолон. У сучасних препаратах досить низька концентрація гормонів, тому вони вважаються безпечними, навіть якщо допомога потрібна дитині;
  • Якщо алергія носить хронічний характер, корисно приймати такі препарати, як риб’ячий жир і глюконат кальцію. Вони знижують чутливість організму до гистаминам, а також зміцнюють імунітет і сприяють очищенню шкіри від висипань. В особливо важких випадках глюконат кальцію можна застосовувати у вигляді внутрішньовенних ін’єкцій, так він швидше всмоктується і починає діяти.

Народні засоби:

  • В комплексній терапії також застосовуються нетрадиційні засоби. До них відноситься відвар авія, який здатний зняти запальний процес. Використовувати його можна і в якості зовнішнього кошти, для обробки вогнищ дерматиту, і як звичайний трав’яний чай, здатний зняти набряклість і вивести алергени;
  • Також перевіреним засобом є розчин горноалтайского муміє. Ця речовина має багатий хімічний склад. Багато його складові чинять протизапальний, покращуючий і протинабрякову дію. Приймати розчин можна по 100 г 1 раз на день.

Використання таких домашніх лікувальних засобів вдало доповнює консервативне лікування і допомагає швидше позбутися від нападу.

Алергія на каву: профілактичні заходи

Кава – не алергенний продукт, на відміну від свого сусіда по лавках колонізаторів – какао. Вміст кавових бобів частіше викликає алергію через інтенсивності вживання. Будь-який, навіть самий нешкідливий продукт приносить шкоду, якщо є (або пити його без міри, тому основним профілактичним заходом є самообмеження.

Звичайно, почати свій день без чашки ароматного напою дуже складно. Але, якщо цей напій приносить шкоду здоров’ю, то можливо або зупинитися на цій єдиною чашечці, або замінити каву цукром, зеленим чаєм або апельсиновим соком. У комплексі з контрастним душем ці напої теж допомагають повернутися з царства Морфея в звичний світ.

Крім того, людям, схильним до алергічних реакцій, можна пройти вакцинацію. Курс уколів потрібно робити в період загострення – зазвичай навесні. Після того, як ці процедури будуть завершені, можна буде забути про будь-якому вигляді алергії на 3 роки, а потім повторити курс.

Величезне значення має і підтримання загального стану здоров’я: спорт, прогулянки на свіжому повітрі і правильне харчування зміцнюють захист організму від негативних реакцій. Крім того, слід спати не менше 8 годин на добу і регулярно брати відпустку. Якщо нервова система буде в порядку, то безліч недуг залишиться позаду, в тому числі, алергічні реакції на настільки популярний напій, як кава.

Джерело: жіночий журнал VONA.

Читайте також