Депутати Рівненської облради - проти передачі лісів у державну власність

Депутати Рівненської облради виступають проти передачі лісів з комунальної у державну власність. 

Про це йдеться у відповідному зверненні депутатів до ВРУ та Кабміну.  

Автором проекту рішення є депутат Олександр Дехтярчук. 

Зокрема у зверненні просять не приймати закон «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України». 

На думку обласних обранців, цей законопроект "порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє громади матеріальної та фінансової основи".

Також депутати вказують, що такі законодавчі ініціативи "обмежують децентралізаційні повноваження та шкодять, а не сприяють іміджу України перед європейськими партнерами".

- Вказаний законопроєкт прямо стосується компетенції обласних рад, які представляють спільні інтереси територіальних громад, сіл, селищ та міст. У більшості областей України працюють спеціалізовані обласні комунальні підприємства – облагроліси. Комунальні облагроліси виконують не лише лісозаготівельну функцію, але й значні соціальні завдання, оскільки є бюджетоутворюючими підприємствами та великими роботодавцями для низки громад.

З метою захисту спільних інтересів територіальних громад, сіл, селищ та міст Рівненської області просимо вас не підтримувати у чинній редакції проєкт Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України», - йдеться у зверненні. 

Додамо, що звернення розглядатимуть на сесії облради 26 квітня.