Для мешканців Рівненщини проводять тренінги про громадський бюджет (ФОТО)

https://opora.rv.ua

Місто Костопіль планує запровадження однієї із форм участі мешканців у розвитку міста – громадського бюджету – інструменту прямої демократії, за допомогою якого кожен мешканець має змогу долучитися до бюджетного процесу, зрозуміти його принципи та вплинути на рішення щодо витрат частини місцевого бюджету. Про це повідомляє сайт Опора. 

Тому, для пояснення важливості партисипації, визначення інструментів участі громадян у формуванні місцевої політики та особливостей їх використання, а також для обговорення одного із інструментів партисипації – громадського бюджету, сьогодні, 25 жовтня для мешканців, представників влади та бізнесу Костополя відбувся тренінг «Особливості партисипації. Інструменти ефективної участі».

Партисипацією називають безпосередню участь громадян в громадському, публічному та політичному житті. Її головною характеристикою є свідома активна участь громадян у формуванні, вироблені та реалізації політичних та інших важливих для громади рішень.

Фахівець у сфері партисипації Андрій Токарський пояснив для учасників заходу переваги партисипації. «Використовуючи інструменти участі можна краще зрозуміти потреби зацікавлених осіб; заощадити час і кошти; подивитися на конкретну проблему з різних точок зору; підсилити позитивний образ уряду, а також активізувати усю громаду. Крім цього, партисипація збільшує готовність до самостійного вирішення проблеми та можливість знайти порозуміння в конфліктних ситуаціях», – зазначив Андрій Токарський.

Важливим інструментом спільного прийняття рішень на місцевому рівні є громадський бюджет, який дає можливість обговорити основні проблеми та прийняти спільні рішення всередині громади.

Основними перевагами громадського бюджету є:

– Залучення громадян до розв’язання спільних питань громади.

– Новий майданчик для діалогу громадян і влади.

– Побудова довірливих відносин.

– Досвід проектної роботи.

– Вирішення проблем “до яких не доходять руки”. Учасницьке бюджетування порушує проблеми, які можуть вважатися другорядними або відкладатися з року в рік.

– Нові ідеї та нові люди – можливість самореалізації. Громадянська активність.

Окрім цього, учасники обговорили історію поширення учасницького бюджетування та особливості функціонування громадського бюджету (враховуючи роботу над Положенням, освіту та промоцію, роботу координаційного комітету, процес подачі проектів, експертну оцінку / перевірку проектів, голосування, оцінку / вдосконалення, а також етап реалізації проектів).

За коментарями звертайтеся:

Олена Чудінович,

Громадянська мережа ОПОРА,

тел.: 096 16 91 419

e-mail: [email protected]

 

Довідково:

Проект «Учасницьке бюджетування, як крок до якісних змін» реалізовується за сприяння Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської обласної державної адміністрації. Метою проекту є підвищення рівня залучення мешканців селища Гоща та міста Коспопіль до формування місцевої політики, шляхом напрацювання проекту Положення «Про громадський бюджет», а також покращення рівня володіння інструментами партисипації ініціативними мешканцями, представниками бізнесу та органами місцевого самоврядування.

Читайте також