Догляд за гортензіями восени: як обрізати, чим обробляти та як накривати на зиму

В умовах українського клімату найбільше культивують невибагливі види гортензії: волотисту, деревоподібну, дуболисту. Вирощують українці у садах і великолисту та витку гортензії. До кожної з них потрібен особливий підхід.

Обрізка гортензії восени абсолютно безпечна і забезпечить Вашій рослині розкішне цвітіння наступного року.

Гортензії деревоподібна й волотиста відомі своєю зимостійкістю і вмінням добре відновлюватися після суворих морозів. Основну обрізку цих видів гортензії зазвичай роблять навесні, перед початком вегетації. Але багато садівників, спираючись на нові дослідження, стали обрізати ці гортензії восени. Оскільки весною вона втрачає багато соку.

Обрізці підлягають деревоподібні гортензії старші чотирьох років. Найперше видаляють хворі, сухі, старі пагони зі слабкими гілочками й гілки, які загущують кущ. Всі сильні гілки вкорочують до 2-3 розвинених бруньок. Дорослу та стару рослину, яку потрібно омолодити, обрізають, залишивши всього по 10 см від кожного пагона. Якщо кущ занадто великий і старий, не потрібно обрізати його за один раз, інакше короткі пагони не зможуть прогодувати велику кореневу масу. Проведіть омолодження куща частинами за три роки. Молоді рослини потребують лише косметичної обрізки.

Волотисту гортензію обрізають помірно, як дерево, не чіпаючи скелетних гілок: з декількох пагонів, які ростуть з однієї точки, залишають лише ті, що ростуть назовні. Видаляють всі мертві та хворі, слабкі пагони, сухі суцвіття.

Гортензія великолиста потребує дуже акуратної обрізки. Обрізають відцвілі суцвіття й старі (старші 5 років) пагони, зламані та хворі гілки.

Обрізка дуболистої та ліаноподібної гортензій може бути лише косметичним – з видаленням торішніх суцвіть до першої пари сильних бруньок і слабких, старих пагонів повністю.

Обробка гортензій

Восени гортензії необхідно обробити препаратами від шкідників (фітоверн, бітоксибацилін, лепідоцид) і хвороб (бордоська суміш).

Підживлення гортензій фосфорно-калійними добривами. Азотом восени гортензія не підживлюється

Накриття на зиму

Всі види гортензій на зиму потребують укриття. Деревоподібну, волотисту досить високо підгорнути чи підсипати кислим торфом або хвойним опадом. Великолисту гортензію слід добре вкривати, щоб не замерзли квіткові бруньки. Молоді рослини можна повністю засипати торфом, а зверху закрити плівкою чи іншим матеріалом, який не промокає.

Великі кущі можна накрити так: обв'язати кущ мотузкою і дуже обережно й повільно притягніть його до покладених на землі дощок та прив'язати його до них. Аби дошки утримувалися на поверхні ділянки, прибийте їх до землі в декількох місцях довгими цвяхами. Закидайте кущ ялиновим гіллям або засипте тирсою і накрийте спанбондом чи лутрасилом. Існує й такий спосіб укриття: пристовбурні кола утеплюють ялиновим гіллям, а гілки куща притягують до землі радіально від центру в сторони, закріплюють їх у такому положенні дерев'яними скобами, центр куща закидають торфом, а пагони, що лежать – ялиновим гіллям. Зверху гілля гортензію вкривають лутрасилом, який притискають по кутках цеглою або камінням, щоб його не зірвало поривом вітру. Це укриття здатне захистити гортензію навіть від морозів у -40 ºC.

Старі, сильно здеревілі кущі пригнути до землі без шкоди неможливо, тому їх загортають у лутрасил, який зверху фіксують скотчем або шпагатом, а навколо куща встановлюють металеву сітку так, щоб вона здіймалася над кущем щонайменше на 15 см. Між кущем і сіткою накидають сухе листя, а потім усю цю конструкцію обгортають поліетиленовою плівкою або руберойдом. Що старша гортензія, то вища її зимостійкість, і з часом вона зможе зимувати й без таких складних захисних заходів, але молоді рослини вкривати на зиму необхідно.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк