«Є ризик, що на Поліссі будуть хворіти в першу чергу»: у яких селах Рівненщини не хочуть вакцинуватися

фото - ілюстративне/відкриті джерела

На Рівненщині спостерігаються значні відмінності у темпах вакцинації від коронавірусу в залежності від місцевості. Якщо в обласному та районних центрах населення активно вакцинується, то у поліських селах значна частина людей, навіть тих, які працюють в закладах освіти, відмовляються робити щеплення.

- Зараз в області загальний показник щеплення освітян становить 46%, але, на жаль, розподіл нерівномірний. У вищих навчальних закладах та міських школах цей рівень вищий, у віддалених селах нижчий, – заявила під час брифінгу координаторка вакцинації у Рівненській області Олена Гандзюк.

Найгірша ситуація у селах Ясногірка, Чабель, Вири, Тутовичі та Цепцевичі Сарненського району. Там лише поодинокі педагогічні працівники погодилися вакцинуватися від коронавірусу.

– Там треба вести окрему роботу, працювати з головами ОТГ, щоб вони розуміли всю актуальність і відповідальність. Якщо не будуть щеплюватися, то є ризик що на Поліссі будуть масово хворіти в першу чергу. На жаль, великий відсоток відмов вакцинуватися може бути пов’язаний з релігійною складовою, – додала Олена Гандзюк.

Є на Поліссі навчальні заклади, які демонструють протилежну динаміку. До прикладу у селі Селець на Дубровиччині зробили щеплення 97% вчителів та працівників місцевої ЗОШ №1.

Серед рівненських навчальних закладів найкращу динаміку вакцинації демонструють школи №12, 15 та 18 – від 60 до 70% щеплень.

Нагадаємо, міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет заявив, що під час встановлення «жовтого», «помаранчевого» чи «червоного» рівня епіднебезпеки школи, де вакциновано менш ніж 80 відсотків педпрацівників, будуть переводити на дистанційне навчання.

Загалом в області вже вакцинувалися майже 160 тисяч осіб. Найбільше – у Рівному, Рівненському районі, Вараші, Дубно та Сарнах. Олена Гандзюк зазначила, що жителі міст є більш свідомими та демонструють більше бажання щеплюватися від COVID-19

До слова, сьогодні в області відкрили шостий Центр вакцинації – у Рівненській райдержадміністрації.

Читайте також