Єдині в Україні: на що Рівне витратить грант у розмірі майже 40 млн гривень

Фото - Суспільне

Рівне отримало європейський грант у розмірі майже мільйона євро на боротьбу зі змінами клімату. Наразі жодне місто України отримало такого ресурсу.

Інформує Суспільне.

У рамках програми NetZeroCities Рівне зменшуватиме викиди вуглекислого газу в атмосферу та підтримуватиме чисте довкілля. Директор Департаменту економічного розвитку Рівненської міської ради Володимир Липко розповів, навіщо місто подавалось на цей проєкт і що це дасть.

"Ми розуміли, що так, як в нас в місті відбувається як організоване вироблення тепла, як ми витрачаємо наші ресурси — далі так не може бути. Шукали різні грантові фонди, подавалися і результатом більш як піврічної роботи стало якраз те, що ми виграли цей грант від фонду NetZeroCities — це європейський фонд, який якраз працює з такими ідеями й з такими програмами. Вони оцінили наші знання, експертні можливості й дали кошти на те, щоб ми розвивали енергоефективність на території громади".

За грантові кошти, а це 972,5 тисячі євро, у Рівному проводитимуть заходи зі:

  • створення енергетичного паспорта громади;
  • розробки сценаріїв переходу міста до "нульових" викидів CO2 до 2050 року;
  • навчання і популяризації енергоефективності через навчальні заклади муніципалітету.

"Щоб розробити сценарій переходу, нам потрібно спочатку провести інвентаризацію всіх наших витрат і всіх наших можливостей по генерації, побачити наші викиди. Тому що ми їх роздрібнено бачимо, але немає такої загальної мапи, на якій би було видно для експертів ту ситуацію, в якій місто знаходиться", — пояснює Володимир Липко.

Він зазначив, що грант допоможе розробити сценарії переходу міста до "нульових" викидів CO2 до 2050 року. Інформацію про це надаватимуть інвесторам, які будуватимуть об'єкти у місті. Перехід до "нульових" викидів довготривалий, каже Володимир Липко. Місто залучатиме міжнародних, українських експертів, аби розробити необхідні сценарії.

"Показником цього буде... я не знаю, як містянам, мені не дуже подобаються ці котельні на щепі, які задимлюють місто і ми цим дихаємо. І, я думаю, що нікому це не подобається. Можливо, це будуть водневі котельні, це те, що зараз робить Європа. Тобто ми не хочемо як місто бути вже у 2030 році з набудованими котельнями на щепі, як індіанці біля якоїсь юрти грітися деревиною, коли весь світ уже перейде від викопних видів палива до якихось більш сучасних і більш екологічних", — резюмує Володимир Липко.

Він зазначив, що місто опиратиметься на дослідження і наукову думку.

Читайте також