Електронний квиток: досвід якого міста хочуть втілити у Рівному

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Декілька років у Рівному ведуться дискусії щодо впровадження електронного квитка у громадському транспорті. На думку багатьох, це полегшить життя не лише пасажирів, а й водіїв та кондукторів. Громадянам не доведеться шукати готівку, а водії зможуть зосередитися на своїй роботі, а не відволікатися на пошуки решти.

Перший крок у впровадженні безготівкового розрахунку невдовзі планують втілити в рівненських тролейбусах – поки що в якості експерименту. Щоправда, через технічні нюанси впровадження новинки відкладають. В той же час сусідні обласні центри вже поступово перейшли на більш сучасні способи оплати. Найближчий до Рівного обласний центр - Луцьк - ще два місяці тому повністю перейшов на електронну оплату через стаціонарні валідатори або ж спеціальний додаток у смартфоні.

Начальник Рівненського міського управління транспорту Володимир Пилипчук розповів журналістам "РівнеМедіа", що нещодавно відвідав Тернопіль, де вивчав досвід впровадження електронного квитка у тамтешньому громадському транспорті. До слова, там ще з листопада минулого року діє «Файна карта» – електронний квиток, яким тернополяни та гості міста розраховуються за проїзд. Вони мають можливість розрахуватися самостійно у стаціонарному валідаторі або ж передати свою картку кондуктору для валідації у ручному терміналі.

Головний транспортник Рівного порівняв досвід цих двох сусідніх до Рівного міст, які вже впровадили в своєму громадському транспорті нові технології.

– Луцьк – це один із найгірших прикладів на сьогоднішній день, як міста впроваджують електронний квиток. Одним із недоліків електронного квитка в Луцьку є те, що впала рентабельність. Люди не купують картку містянина. Набагато краща модель у Вінниці та Тернополі. У Вінниці, до прикладу, вперше в Україні впроваджують компенсацію за 1 кілометр, а не за одного пасажира. Це забезпечить і виконання графіків, і вирішить проблему з пільговими перевезеннями, коли можна буде перевозити без обмежень. І ми, швидше за все, у Рівному будемо рухатись саме цією моделлю, – зазначив Володимир Пилипчук.

Першу спробу запустити електронний квиток у Рівному запропонувала корейська фірма. Іноземці готові були інвестувати в цю ідею 15 мільйонів доларів США, а за ці кошти закупити новий транспорт, обладнати усі маршрутки та тролейбуси GPS-навігаторами. Однак керівництво міста на таку пропозицію не пристало. Міський голова Рівного Володимир Хомко мав сумніви щодо чесності та прозорості фірми з Сеула і не хотів ризикувати транспортною системою міста.

Тим часом, ще у 2017 році Верховна Рада України ухвалила Закон, який передбачає перехід на автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському громадському транспорті.

Як вже зазначалося вище, зараз у Рівному готуються до експерименту з безготівковим розрахунком у тролейбусах. Керівництво міста та управління транспорту планують дослідити новинку, а в перспективі – перейти до повного її впровадження в усіх видах громадського транспорту Рівного.

– Ми зараз будемо впроваджувати безготівковий розрахунок – поки що почнемо з тролейбусів, потім будемо говорити і за маршрутки. У нас майже все для цього готово, і ми хочемо зробити експеримент. Побачимо, як люди будуть розраховуватися. Якщо новинка матиме попит хоча б до 10%, то це все треба впроваджувати і ми будемо рухатися в цьому напрямку, – додав головний транспортник Рівного.

Самі ж рівняни вже неодноразово підштовхують міську владу до впровадження електронного квитка. Зокрема, на сайті Рівнеради зареєстрована далеко не перша електронна петиція з проханням створити можливість безготівкового розрахунку в громадському транспорті. Утім, конкретної дати запуску е-квитка в Рівному поки ніхто сказати не може.

Читайте також