Епіфаній спрогнозував, коли українці перейдуть на святкування Різдва 25 грудня

Митрополит Київський та всієї України Епіфаній прогнозує, що впродовж 10 років більшість українців можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня. Таку думку предстоятель ПЦУ висловив в одному з інтерв'ю

«Будемо прогнозувати, що впродовж 10 років. А далі будемо бачити. Це важко так передбачити» — сказав він.

Він також наголосив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем, проте цей процес має відбуватись поступово. Також зазначив, що українців і так "намагаються ділити і за мовою, і за релігією". 

Хоча ми і так святкуємо 25-го, але за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити. Але традиція є традицією - укорінилася настільки, що якщо ми перейдемо, то в більшості випадків, я переконаний, храми 25-го будуть пустими, а 7-го - будуть повними. Тому треба, щоб народ дозрів до цього, прийшов свідомо. Але цей процес поступово, як ми бачимо, продовжується. Збільшується кількість прихильників цих змін. То я думаю, що в наступні 10 років ми побачимо, що ці цифри зміняться, - сказав митрополит. 

7 січня Українська правослана церква, а також Українська греко-католицька церква святкуватимуть Різдво за юліанським старим стилем. Римо-католицька церква, а також більшість протестантських церков святкуватимуть Різдво 25 грудня за новоюлінським календраем. Обидва свята в Україні є офіційними вихідними. 

Читайте також