Фотодерматит — як він проявляється та хто в групі ризику

Фотодерматит — це захворювання алергічної природи, яке проявляється характерними симптомами на шкірі після її контакту з прямими сонячними променями. У народі його також називають «алергією на сонце». Ця хвороба виникає через негативний вплив ультрафіолету на деякі речовини, які знаходяться в товщі шкіри. Через їх руйнування на поверхні шкіри виникають різноманітні алергічні ураження. При цьому для фотодерматиту не характерна хронізація патологічного процесу. Як правило, після встановлення діагнозу лікарі призначають гормональні препарати (наприклад, Бетаметазон), які зупиняють його розвиток. Якщо вчасно розпочати терапію, можна позбутися фотодерматиту назавжди. 

Як проявляється фотодерматит

Для цього захворювання характерна низка симптомів, які умовно можна розділити на дві групи:

  1. Місцеві прояви. Зумовлені алергічною реакцією — спостерігається почервоніння, набряклість тих ділянок шкіри, які потрапили під прямі сонячні прояви. Може з'явитися свербіж середньої інтенсивності. Надалі на уражених місцях з'являється лущення.
  2. Загальні ознаки. Є проявом інтоксикації. Можуть спостерігатися гіпертермія, головний біль, погіршення загального самопочуття.

При цьому в деяких людей, які схильні до інтенсивних алергічних реакцій, загальні прояви можуть бути навіть небезпечними для життя. Так, інколи після перебування на сонці може розвинутися спазм бронхів або судин різного калібру, через що людина може втратити свідомість. Інколи фотодерматит стає приводом для загострення інших алергічних захворювань, наприклад бронхіальної астми. Враховуючи описану клінічну картину, перебування на сонці стає надто дискомфортним. Тому необхідно відразу звернутися до лікаря, який встановить чіткий діагноз та призначить оптимальне лікування, щоб уникнути подальшої появи симптомів та погіршення загального стану.

 

Хто перебуває в групі ризику

Фотодерматит найчастіше розвивається у людей, які належать до групи ризику, серед них:

  1. ті, хто має світлу шкіру або надто тонку;
  2. діти (їхня шкіра тонка й чутлива);
  3. вагітні жінки (їхній організм схильний до сенсибілізації);
  4. ті, хто страждає на атопічний дерматит;
  5. пацієнти, родичі яких хворіють на фотодерматит;
  6. люди з ушкодженнями шкіри (наприклад, після пілінгу або деяких косметологічних процедур);
  7. ті, хто регулярно відвідує солярій;
  8. активні користувачі косметики.

Також чутливість шкіри до ультрафіолету можуть підвищити деякі лікарські засоби. Тому людям із групи ризику необхідно особливо відповідально ставитися до стану своєї шкіри та здоров'я загалом. У разі появи підозрілих симптомів слід завжди звертатися до лікаря-дерматолога.

Читайте також