Гельмінтози — чому важливо бути обережними під час контакту з тваринами

Домашні тварини — велике джерело радості в будинку, проте не варто забувати, що в ряді випадків вони стають переносниками та розповсюджувачами інфекційних хвороб. Багато господарів забувають, що під час спілкування з улюбленцями необхідно дотримуватись певних правил гігієни, інакше можна заразитися паразитарною інфекцією.

Навіть домашня тварина, яка не контактує з вулицею, може заразитися, якщо залишити в її доступі вуличне взуття. Собаки, що гуляють надворі, ще легше заражаються паразитами. Тому, проводячи протипаразитарну обробку, ви не тільки лікуєте свого улюбленця, а й захищаєте себе від інфекцій — саме так передається токсокароз та інші хвороби з цієї групи. Бажано, якщо ви регулярно контактуєте з тваринами, періодично здавати аналізи, щоб переконатися у відсутності зараження, адже гельмінтози часто протікають без симптомів до певних стадій. У приватних лабораторіях (наприклад, в Ескулабі) можна пройти повне лабораторне обстеження, щоб за необхідності надалі звернутися до лікаря.

Якими хворобами можна заразитися від домашніх тварин

Кішки та собаки хворіють на кілька інфекцій, які можуть передаватися від них людині. Серед них:

  1. Нематодози. Хвороби, спричинені круглими гельмінтами. Потрапляючи в організм кошеняти чи цуценяти, вони розмножуються та продукують велику кількість яєць, що виділяються з фекаліями. Надалі ці яйця можуть опинитися на шерсті тварини, у її екскрементах. 
  2. Теніози. Викликаються стрічковими гельмінтами. З ануса тварин виділяються частинки черв'яків, заповнені яйцями. Саме ці частини ви найчастіше бачите у фекаліях хворих тварин, тому що протягом якогось часу після відділення вони ще можуть рухатися. 
  3. Анкілостомози. Викликаються анкілостомами, які передаються не тільки фекально-оральним шляхом від тварин, а й з ґрунту через шкіру, тому необхідно завжди носити взуття, перебуваючи на природі.

Основна небезпека всіх гельмінтів — можливість їх поширення організмом. Іноді вони проникають у серце, легені, центральну нервову систему. Це може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. У деяких паразитів (наприклад, збудників токсокарозу) є властивість швидко поширюватись у внутрішніх органах. Вісцеральна форма може бути навіть летальною, якщо черв'яки розмножуються в серці або головному мозку.

Як правильно лікувати та профілактувати гельмінтози

Щоб вилікувати захворювання, необхідно звернутися до лікаря. Після проведення необхідної діагностики фахівець призначить курс протипаразитарних препаратів.

Водночас варто попередити можливе повторне зараження:

  • за графіком профілактично давайте своїм тваринам глистогінні засоби;
  • ретельно мийте руки після того, як погладили улюбленця, прибрали за котом лоток або зібрали фекалії собаки в пакет.

Так можна надійно запобігти повторному проникненню паразитів у ваш організм. Ніколи не забувайте про гігієну.

Читайте також