Ідентифікували російського командира, який віддавав накази обстрілювати Харківщину

Прокурори ідентифікували особу російського командира, який наказував обстрілювати мирні селища на Харківщині. 

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. 

За її словами, віддавав накази убивати українців командир 138 окремої мотострілецької бригади 6 загальновійськової армії Західного військового округу зс рф Максімов Сергій Вікторович. 

У підпорядкуванні Максімова перебували артилерійські та ракетні дивізіони з озброєнням. За іронією долі, він народився полковник в Ужгороді на Закарпатті. 

Нині командира підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством.

Як було встановлено, 26 березня цей російський командир наказав підлеглим застосувати важку систему вогнеметного вогню «ТОС-1 Буратино» по житлових масивах селищ Мала Рогань та Вільхівка. Вогонь запалювальними снарядами із установки вівся по будинках мирних мешканців. 

У результаті атаки житлові будинки, Малороганський ліцей та молокозавод були пошкоджені. Через обстріл мінно-вибухові травми отримала 13-річна дівчинка, від яких за кілька днів померла у лікарні.

- Йому було достовірно відомо, що там відсутні будь-які військові об’єкти. До того ж застосування такої зброї у місцях засередження цивільного населення взагалі заборонено міжнародним правом, - додала Венедіктова. 

Читайте також