Інжинірингові послуги: що це та особливості їх надання

З плином часу інжинірингові послуги набувають дедалі більшої популярності, проте ще не всі до кінця розуміють, що ж таке інжиніринг, для чого він потрібен, та які його тонкощі. По суті, інжинірингові послуги - це своєрідні консультації, що мають відношення до підготовки певного виробничого процесу. Наданням послуг цієї категорії займається інжинірингова компанія

Детальніше про інжиніринг

Насамперед слід розібратися з тим, що ж таке інжиніринг. Це сукупність різних видів інтелектуальної діяльності, кінцевою метою якої є отримання оптимального результату від інвестицій або інших витрат, пов'язаних із втіленням проєктів різного призначення, включаючи промисловість. В основі лежить раціональний підбір та ефективне використання, а також взаємозв'язок різних ресурсів, від матеріальних до фінансових. Також в інжинірингу використовуються різні методи організації та управління на базі науково-технічних досягнень, з урахуванням певних умов.

Інакше кажучи, основною діяльністю у сфері інжинірингу є комплексне надання послуг - виробничих, комерційних тощо.

Послуги інжинірингу

Сенс інжинірингових послуг буде комфортніше розглянути на прикладі. Отже, можна взяти інжинірингову компанію, чия спеціалізація - будівництво. Послуги діляться на чотири категорії:

  1. Допроектні. Це перший етап, під час якого компанія проводить дослідження ринку, підтверджує, що майбутнє будівництво обґрунтоване економічно і технічно. Проводиться топографічна зйомка, перевіряється ґрунт, створюється план розвитку інфраструктури, проводяться консультації та контроль над виконанням перелічених робіт.
  2. Проектні. Починається підготовка до втілення проєкту в життя. Компанія береться за розробку архітектурного та генерального плану будівництва, готує кошторис та інші необхідні технічні документи, включно з кресленнями. Також інжинірингова фірма продовжує відстежувати правильність виконання кожного з поставлених завдань.
  3. Післяпроєктні. Третій етап - це безпосереднє втілення проєкту, який до цього існував лише на папері. Компанія займається підготовкою контрактів на виконання робіт, організовує тендер для сприяння з найкращими підрядниками. Не тільки планує виконання підрядником намічених робіт, а й спостерігає за їхнім виконанням, здійснює здачу-приймання готової роботи та займається складанням фінальних документів.
  4. Додаткові. Часто інжинірингова фірма може запропонувати також спеціальні послуги, пов'язані зі специфікою проєкту. Наприклад, в цьому випадку це може бути утилізація будівельного сміття або допомога з підготовкою персоналу, який надалі обслуговуватиме готовий об'єкт.  

Інжинірингові послуги - АРСіД

Нюанси надання інжинірингових послуг

Відповідно до Податкового кодексу України, надання інжинірингових послуг українськими компаніями громадянам країни підлягає оподаткуванню податком на додану вартість (ПДВ) на загальних підставах за стандартною ставкою, оскільки послуги надаються на території України.

Якщо ж послуги інжинірингу надаються українською компанією, але клієнту, який не є громадянином України, такі послуги не оподатковуються ПДВ, оскільки послуги надаватимуться за межами країни.

Головна відмінність інжинірингових послуг від стандартної процедури проєктування полягає в тому, що інжинірингові компанії використовують у своїй роботі більш сучасні та ефективні інтелектуальні та динамічні розробки. Такий підхід позитивно впливає, зокрема, на процедуру підготовки основних документів і додаткових проєктних паперів. Також у подібній роботі для успіху важливість має ще й комерційна хватка, а не тільки інженерні знання.

Читайте також