Іран і Росія планують збудувати завод з виробництва вдосконалених "Шахедів"

Іран і Росія хочуть побудувати в Росії завод, який міг би поставити понад 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні.

Про це пише "Європейська правда".

За словами чиновників, іранська делегація високого рівня прилетіла в Росію на початку січня, щоб відвідати місце, де планують збудувати завод, і обговорити деталі для запуску проєкту. За словами офіційних осіб, іранську делегацію очолювали бригадний генерал Абдолла Мехрабі, голова Організації джихаду з дослідження і самозабезпечення аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції, та Гассем Дамавандіан, керівник іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового оборонного виробника, який, на думку США, відіграє центральну роль у розробці і створенні безпілотників у країні.

Досі Іран постачав Росії в основному так звані дрони-камікадзе, відомі як Shahed-136, які містять невелику кількість вибухівки, що детонує, коли безпілотні апарати врізаються в ціль.

Росія використовувала безпілотники для атак на енергосистеми України. Згодом українській протиповітряній обороні вдалося значною мірою нейтралізувати загрозу безпілотників. Shahed-136 - повільно рухомий і гучний безпілотник із пропелерними двигунами, тому його відносно легко виявити і збити.

Тепер, за словами чиновників, Іран спільно з Росією розробляє модель Shahed-136, яка, як очікується, буде оснащена новим двигуном, що дозволить їй літати швидше і далі. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. Це може створити нові проблеми для України та інших країн, які можуть стати мішенями для безпілотників.

Читайте також