Катастрофа Ан-26 на Харківщині: екс-начальник університету не зміг поновитись на посаді

Сьогодні у Рівненському окружному адмінсуді продовжили розглядати позов колишнього начальника Харківського національного університету ім. Кожедуба, генерал-майора Олександра Турінського. 

Той ще у лютому минулого року звернувся до суду із проханням скасувати відповідні накази Міноборони про звільнення та поновлення його на посаді. 

Нагадаємо, що Олександр Турінський був одним із керівників на той час навчального польоту літака Ан-26, який розбився під Чугуєвом 25 вересня 2020 року. Тоді загинуло 26 курсантів та офіцерів, врятуватись вдалось лише одному курсанту. Нині Олександру Турінському висунули звинувачення щодо військової недбалості, неналежного виконання обов'язків військової служби. Його справу нині розглядають у Орджонікідзевському суді. 

Натомість сьогодні у Рівненському адмінсуді заслуховували свідка від сторони відповідача, зокрема голови льотної комісії технічного розслідування катастрофи Петра Івашка. 

За його словами, головними причинами катастрофи стали системні порушення правил виконання польотів у військовій частині Харківського національного університету, недостатній льотний контроль керівного складу цієї частини, порушено методики рівня підготовки екіпажу, недотримання командиром екіпажу порядку виконання польотів. 

Безпосередніми причинами катастрофи, за словами свідка, стало сукупність помилкових рішень та дій командирів екіпажу, техніки підготовки тощо. А також недостатній контроль за польотами у військовій частині посадовими особами Харківського університету, невжиття належних дієвих заходів щодо льотної підготовки та ін. 

Зрештою після вивчення матеріалів справи та дослідження письмових доказів колегія суддів у складі Друзенко, Дорошенко та Дудар прийняла рішення відмовити позивачу повністю. Коментувати свою позицію журналістам Олександр Турінський відмовився. 

Цікаво, що Міноборони клопотала про розгляд справи у Харкові, проте позивач подав позов у суд на Рівненщині. Відомо, що 17 лютого 2021 року він зареєструвався в Острозі, а наступного дня звернувся у Рівненський адмінсуд. Сам Олександр Турінський мотивував це тим, що тут проживають його батьки. 

Читайте також