Коли в Україні введуть локдаун: уряд нарешті визначився з датою

Фото - ілюстративне / Укрінформ

Кабінет міністрів України нарешті визначився з датою жорсткого карантину. Принаймні там сьогодні оприлюднили проєкт постанови щодо введення локдауну в Україні. Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко на своєму телеграм-каналі.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в одному з інтерв'ю столичним ЗМІ раніше говорив про те, що жорсткий карантин має тривати від 15 до 21 дня, адже саме стільки часу треба, аби розірвати ланцюг поширення коронавірусу. Відтак, згідно з проєктом постанови Кабміну, зимовий локдаун пропонують ввести на 17 днів - в період з 8 по 25 січня включно. 

Наразі у цьому питанні ще тривають обговорення. Остаточне рішення щодо цього повинні прийняти вже сьогодні, 9 грудня, під час засідання Кабміну по обіді.

Що буде заборонено під час локдауну з 8 по 25 січня:

  • Відвідування закладів освіти, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів.
  • Робота кафе, барів, ресторанів, крім на виніс та на доставку та закладів харчування в аеропортах.
  • У готелях заборонено роботу ресторанів з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.
  • Приймання відвідувачів у ТРЦ, окрім купівлі товарів першої необхідності (продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів гігієни, засобів зв’язку, ветеринарних препаратів, кормів).
  • Робота салонів краси, закладів культури, фітнес-залів, басейнів, усіх масових заходів, крім офіційних спортивних.
  • Приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом аудіовізуальних творів.
  • Проведення всіх (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших, у тому числі новорічних) масових заходів. Виняток – проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та спортивних заходів командних ігрових видів спорту професійних клубів без глядачів.
  • Робота усіх ринків, базарів, ярмарків.

Торговельна діяльність товарами може відбуватись зі здійсненням адресної доставки замовлень. Також буде дозволена медична практика, діяльність АЗС (без зон харчування), СТО, шиномонтажів, аптек, ветеринарних клінік та магазинів, банків та інших фінансових установ, поштових відділень, перукарень та салонів краси (але лише за попереднім записом).

Окрім цього, в проєкті постанови уряд також рекомендує роботодавцям встановити дистанційний режим роботи в період з 11 до 21 січня.

Важливо! Про обмеження роботи громадського транспорту під час локдауну мова не йде. Буде, як і раніше, заборонено перевозити більше пасажирів у салоні, ніж є місць для сидіння. Нагадаємо, що раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов також говорив про те, що в разі введення в країні жорсткого карантину закривати рух громадського транспорту і авіасполучень не будуть.

Читайте також