Коротка пам`ятка по кухонним ножам

Кухонні ножі – одні з найдавніших інструментів, що використовуються людиною. Вони з'явилися ще у кам'яному віці, коли наші предки використовували тонкі гострі відщепи каміння для нарізання їжі. З розвитком технологій змінювались і ножі. Вони пройшли насправді довгу та цікаву еволюцію. І сьогодні ми можемо насолоджуватися працею дійсно зручними та ефективними інструментами, які є невід'ємною частиною нашої кухні. 

А знаєте… Якщо задуматись, не винайди людина ніж, нікякої кулінарії могло б взагалі не бути. Недарма одним з символов сучасної високої кухні є шеф-кухар з великим кухарским ножем в руці!

Які бувають кухонні ножі

Існує безліч видів кухонних ножів, кожен із яких призначений для певних завдань:

Шеф-ніж

Шеф-ніж – універсальний інструмент, який підходить для нарізання майже всього, що завгодно. Уявіть собі справжнього універсального солдата серед кухонних інструментів — це і буде ваш кухарський шеф-ніж! Він, як чарівна паличка, вміє все: ріже, кришить, рубає, подрібнює і навіть може спробувати допомогти вам таки розгадати секрет маминого борщу (хоча це вже ми загнули).

Шеф – значна персона та доволі великий ніж. Зазвичай він має лезо біля 20 см завдовжки. Хоча профі можуть використовувати ножі з клинками довжиною і у 30 см (не рекомендовано для домашньої кухні). 

Виготовлений з високоякісної нержавіючої сталі, шеф-ніж може подолати усе і не боїться нічого: ні кухонної вогкості,  ні сирих курчат, ні непокірних помідорів.

Тож, коли берете шеф-ніж до рук, знайте: це серйозний інструмент, він дійсно допоможе вам стати кухонним Майстром на всі руки. А якщо ви навчитесь правильним технікам його використання, шеф-ніж допоможе вам впоратися з будь-яким гастрономічним викликом!

Зубчастий ніж для хліба

Ніж для хліба має зубчасте лезо, він  ідеально підходить для нарізання хліба.

Так! Уявіть собі інструмент, створений спеціально для “боротьби” з хлібом – це і є зубчастий ніж для нарізання. Його головне завдання – перетворити ваш улюблений свіжий батон на ідеально рівні скибочки. І зробити це він може без зайвих крихт з боку хліба та без зайвого стресу з вашого боку. Все відбудеться швидко, легко та охайно. Ви і помітити не встигнете, як вже будете сидіти та насолоджуватись чаєм з бутербродами!

Лезо цього ножа дійсно схоже на пилку з дрібними зубчиками, які безжально розріжуть навіть найсвіжіший, повний ароматного повітря м`якуш. 

Зазвичай рекомендують купувати двогі зубчасті ножі з клинками близько 20-25 см. Таким ножем можна сміливо нарізати як маленькі багети, так і велетенські буханки та навіть торти.

Філейний ніж

Зустрічайте справжнього майстра тонкої роботи! Філейний ніж – тонкий та гнучкий, призначений для оброблення риби та м'яса. Він – справжній ювелір серед ножів. Створений для делікатного філеювання риби та м'яса.

Лезо філейного ножа довге і тонке, довжиною зазвичай від 15 до 25 см, з легким вигином. Воно гнучке та гостре, як язик сварливої ??жінки, і здатне з легкістю відокремити м'ясо від кісток, залишаючи за собою лише ідеальні філе.

Філейний ніж зробить з вас справжнього скульптора (по м`ясу). З ним ви зможете перетворити будь-який шматок риби чи м'яса на справжній кулінарний шедевр. Коли користуєтесь філейним ножем, будьте обережні, точні в рухах і ви зробите вашу страву бездоганною!

Сантоку

Цей ніж прийшов до нас із Японії, щоб показати, як виглядає справжня майстерність.

Сантоку має широке лезо завдовжки 13-20 см з характерним обрисом і дрібними виїмками на лезі (повітряними кишенями), які допомагають не налипати на лезо продуктам на кшталт сиру та риби. Обух цього ножа зазвичай доволі тонкий, що дозволяє йому ще легше різати які завгодно продукти та інгредієнти. 

Сама його назва перекладається як "три чесноти", бо сантоку бездоганно ріже, рубає і подрібнює все, що потрапляє під його лезо – від овочів до м'яса. Особливо гарно цей ніж розправляється з традиційними інгредієнтами японської кухні – овочами та морепродуктами. Якщо любите суші та роли – сантоку на кухні вам просто необхідний.

Універсальний ніж

Універсальний кухонний ніж – ваш надійний друг та помічник у повсякденній роботі по кухні. Він завжди під рукою, готовий до будь-якого завдання, як своєрідний мультитул серед кухонних інструментів.

Зазвичай цей ніж має лезо довжиною 10-15 см, достатньо довге, щоб впоратися з більшістю завдань, але досить коротке, щоб бути зручним, маневреним і легким у використанні. 

Універсальний ніж ідеально підходить для нарізання фруктів, овочів, сиру та навіть невеликих шматків м'яса. Він допоможе приготувати бутерброд і навіть розкрити пакунок. Якщо шеф-ніж допоможе вам переробити справжні гори зелені, овочів та м'яса, універсальний ніж найкращій вибір, коли вам просто потрібно щось відрізати.

Цей ніж завжди готовий до дії і добре підходить для будь яких справ. Може він у цих справах не буде найкращим, але впорається з усіма! У цій безвідмовності і полягає його головна перевага.

Ніж для очищення овочів та фруктів

gBUMasTXUkSn0MbHNkqhRBf0wO7Jgolltx8ynRaDY8HwF98hShI2QU2_Ef2hUvr0n_ENU0oMWM6GiatCzuELHhz3pHeSfCLT7CH3DldWHmsJmKwtnR8M_-dZApr6byE3L7y3qn6RAsvObMGr-wQO6lA

Ніж для очищення овочів та фруктів – невеликий ніж з коротким лезом, ідеальний для чищення та нарізання овочів та фруктів. Він схожий на детектива, що завжди знає, як дістатися до найтаємнішої середини.

Цей ніж має коротке лезо (зазвичай 6-10 см) і гострий кінчик, що дозволяють легко видалити насіння з плода, відрізати черешки та листя, видалити шкірку, дістатися навіть до найдрібніших та найскладніших куточків фруктів та овочів. Ніж для чищення овочів та фруктів насправді створений для самої різної тонкої та точної роботи. Він допоможе зробити саму дрібну роботу і зробить цей процес швидким і безболісним.

Не ставтеся до цього ножа легковажно. Будьте готові до того, що цей маленький інструмент стане вашим незамінним помічником у щоденних кулінарних справах!

З чого роблять ножі?

Кухонні ножі виготовляються з різних матеріалів, кожен із яких має свої переваги:

  • Нержавіюча сталь – найпоширеніший матеріал, який стійкий до корозії та легко заточується. Ножі з нержавійки затуплюються дещо швидше, чим ножі з вуглецевої (“чороної”) сталі, але зробити їх знову гострими дуже просто. Регулярно використовуйте мусат і ващі ножі довго не втратять здатності до ідеального різання. Ножі із нержавіючих сталей на кшталт  AUS-8, VG-10 або 1.4116 чи навіть 3Cr13 – ідеальний вібір для домашньої кухні.
  • Вуглецева сталь – дуже міцна та довговічна. Ніж з вуглецевої сталі можна зробити дуже гострим. І залишиться він таким дійсно довго. Але такий ніж потребує особливого догляду для запобігання іржі. Корозія – головний ворог вуглецевої сталі. В вологих умовах кухні це не дуже добре. Також треба взяти до уваги, що ножі з якісної кованої сталі коштують доволі недешево. Все це робить ножі з вуглецевої сталі вибором професійних мясників та шеф-кухарів. Саме для них ці трати грошей та часу на обслуговування є цілком оправданими.
  • Кераміка. З неї виходять легкі, практичні, гострі ножі, які довго тримають заточування та зовсім не бояться корозії. Головний недолік кераміки – крихкість. Керамічні ножі краще не роняти та не бити. На жаль, у кухонній метушні це може статись дуже просто. Можливо, вчені та інженери колись подолають і цю проблему. Мабуть, варто почекати.

Як доглядають за ножами?

Правильний догляд за ножами – запорука їхньої тривалої служби та ефективності. Ось три головних правила відносно ножів для домашньої кухні:

  1. Регулярне заточування – ножі мають завжди бути гострими. Це потрібно не тільки для їх довговічності, але й для безпечного та ефективного їх використання. Як не дивно, але гострий ніж куди більш безпечний за тупий. Це просто зрозуміти, коли усвідомлюєш, що саме гострий ніж є керованим, траєкторія його руху – передбачувана. А ось тупий ніж здатний на всілякі несподівані та не дуже приємні фокуси.
  2. Ручне миття – не рекомендується мити ножі в посудомийній машині, оскільки агресивні миючі засоби та висока температура можуть пошкодити і лезо, і руків'я. Не варто класти у посудомийну машину навiть ті ножі, про які виробник сам пише, що ніби то це можна робити. Мийте ваші ножі вручну, та ретельно протирайте їх насухо. Вони будуть працювати на вас довго та ефективно.
  3. Правильне зберігання. Зберігайте ножі на спеціальній підставці або магнітній смузі, щоб уникнути пошкоджень та зберегти гостроту лез. Не варто класти ножі у шухляду до виделок. По-перше, так ви затупите та зіпсуєте леза. По-друге, хтось може напоротись на ніж рукою. Краще щоби на вашій кухні такого ніколи не відбувалось.

Висновок

Кухонні ножі – це не просто інструменти для нарізання продуктів. Вони мають дуже велике значення на кожній кухні. Правильний догляд та використання ножів допоможуть вам готувати із задоволенням та безпечно. Незалежно від того, чи є професійним шеф-кухарем або любителем готувати вдома, саме якісні кухонні ножі зроблять приготування їжі набагато приємнішим і ефективнішим.

Читайте також