Курячі яйця по 100 грн: українців попереджають про зростання цін

Ще у серпні середня вартість десяти курячих яєць становила 28,5 гривень. У вересні ж йця здорожчали одразу на 72% - до 49 гривень.

Експерти припускають, що до кінця року українці купуватимуть десяток яєць за 100 гривень.

Про це повідомляє РБК.

Серед основних причин такого різкого подорожчання можна виділити декілька важливих факторів, каже фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на ринку.

Крім того обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку зі зміною сезону, але й із припиненням чи значним скороченням діяльності підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні.

Ще одна причина здорожчання - зростання вартості кормів. З початку серпня у зв’язку з набранням чинності "зернової угоди" почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що своєю чергою збільшує собівартість виробництва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну.

То скільки коштуватимуть яйця?

За словами експерта, перераховані обставини створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року на ще близько 10-15%.

Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць на кінець року буде
коштувати близько 60 гривень. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може впритул наблизитися до позначки в 100 гривень.

Читайте також