Лікування фурункула в домашніх умовах

Поява фурункула або чиряка — розповсюджене явище, з яким стикалася у своєму житті ледь не кожна людина. Гнійне новоутворення на шкірі спричиняє дискомфорт, потребує оперативного реагування та лікування. У разі ускладнення краще звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.  Сприятиме швидкому загоєнню фурункула нанесення на нього антимікробних та протизапальних засобів. Серед таких можна виокремити мазь Левомеколь, яка сприяє зменшенню запального процесу. Перед застосуванням препарату варто проконсультуватися з лікарем, який має підтвердити діагноз. Купити оригінальний засіб за привабливою ціною можна в аптеці АНЦ.

Особливості та причини появи

Фурункули розвиваються через запалення фолікула. Частими місцями появи чиряків є пахви, шия, обличчя, груди, сідниці. Вони утворюються в областях з волосяним покривом або зонах, які активно контактують з одягом, оскільки виникає тертя. Серед причин розвитку чиряків на тілі виокремлюють наступні:

  1. нехтування щоденними правилами особистої гігієни;
  2. отримання ушкоджень або травм шкіри;
  3. алергічні реакції на певні чинники;
  4. послаблення організму через хвороби;
  5. брак в організмі певних вітамінів і мікроелементів.

 

Image Якими б не були причини появи фурункула, його не слід залишати без уваги. Патологія не пройде сама. Але в жодному разі не варто самостійно видавлювати чиряк, адже можна занести інфекцію та погіршити ситуацію. Не можна новоутворення торкатися брудними руками.

 

Лікування в разі виявлення чиряка

У разі виявлення фурункула доцільним є його протирання антисептичними засобами, припікання йодним розчином або використання антибактеріальних медикаментів. Серед народних засобів гарний ефект мають відвари календули та полину, але їх застосування варто узгодити з лікарем.

Профілактика розвитку фурункула

Замість того щоб займатися довготривалим лікуванням чиряка, можна не допустити його виникнення. Для цього слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. мити руки після відвідування громадських місць;
  2. не торкатися шкіри брудними руками;
  3. зміцнювати імунну систему;
  4. збалансувати раціон;
  5. контролювати хронічні захворювання;
  6. уникати контактів з алергенами (якщо знаєте про них).

Фурункули видаються незначними патологіями. Але в разі ігнорування вони можуть серйозно запалюватися, призводити до ускладнень. При появі великих чиряків краще звернутися до лікаря, який у стерильних умовах розкриє чиряк, видалить гній та промиє тканини. Після видалення потрібно обробляти рану антисептичними засобами та контролювати загоєння.

 

Читайте також