Лісова суниця з цукром на зиму: як правильно зробити?

Той, хто хоча б раз збирав у лісі суницю, ніколи не забуде її неповторний аромат і смак.

Є ще садова суниця, але на неї у деяких людей буває алергія, а ось лісова викликає тільки позитивні емоції.

В ягодах міститься цілий комплекс вітамінів, а також пантотенова і фолієва кислоти. Про це повідомляє онлайн-видання CHEF.

Головна цінність суниці — це високий вміст аскорбінової кислоти. До речі, корисні не тільки ягоди, а й листя суниці, які сушать на зиму.

Суниця, протерта з цукром на зиму – основні принципи приготування

Збирають суницю в суху, ясну погоду в першій половині дня. Бажано, її збирати в тару, яку можна помістити в холодильник, якщо ви не плануєте робити заготівлю в цей же день. У холодильнику вона може зберігатися тиждень, але все ж, краще відразу переробити ягоду, так як з кожним днем вона втрачає свої смакові якості.

Багато господинь, які ніколи не стикалися з цією ягодою, задаються питанням: як засахарить суницю, щоб максимально зберегти користь, смак і аромат ягоди.

Існує кілька способів приготування суниці лісової з цукром.

Перш за все, потрібно підготувати суницю. Ягоди очистити від плодоніжок, перебирають, видаляючи підгнилі плоди. Суницю перекладають в сито і промивають під струменем води. Потім ягоди розкладають тонким шаром на лляне рушник, щоб вони злегка обсохнули. До речі, листя можете не викидати, а висушити їх, і взимку заварювати з них чай.

Ягоди суниці викладають в глибоку чашку, засипають цукром і залишають на деякий час, щоб вони пустили сік. Потім суницю перетирають на пюре за допомогою товкачика або блендера.

Можна спочатку ягоди перетерти через сито, і тільки після цього засипати цукор і перемішати.

Підготовлену масу розкласти по стерильним гарячим банкам, закрити кришками і зберігати в холодильнику, або викласти в контейнери і заморозити в морозильній камері.

Рецепт 1. Суниця лісова з цукром на зиму

Інгредієнти

  • цукровий пісок;
  • суниця;
  • контейнери.

Спосіб приготування

1. Суницю ретельно перебираємо, видаляємо весь лісовий сміття і листочки. Складаємо ягоди в сито і промиваємо під струменем холодної води. Під час промивання ягоди не перемішуємо. Викладаємо суницю тонким шаром на лляне рушник і обсушуємо.

2. Потім ягоди суниці пересипаємо в чашу блендера і перебиваємо до стану пюре. Якщо ви хочете, щоб маса вийшла не такою рідкою, розімніть ягоди товкачем для картопляного пюре.

3. У перетерту ягоду всипаємо цукор у співвідношенні один до одного. Можете додати в перетерту масу жменю цілих ягід. Все ретельно перемішуємо, щоб кристали цукру розчинилися.

4. Розкладаємо суничну масу за спеціальним контейнерів і щільно закриваємо кришками. Відправляємо на зберігання в морозильну камеру.

Рецепт 2. Суниця, протерта з цукром на зиму

Інгредієнти

  • кілограм ягід суниці;
  • 1 кг 200 г цукрового піску.

Спосіб приготування

1. Переберіть ягоди суниці, видаляючи плодоніжки, листочки і сміття. Потім викладіть суницю в друшляк і ретельно промийте під струменем холодної води. Ягоди розкладіть тонким шаром на лляне рушник і обсушіть.

2. Перекладіть суницю в підходящу посуд, засипте цукровим піском і залиште на деякий час, щоб вони пустили сік. На це піде від трьох до чотирьох годин. Краще зробити це з вечора і залишити ягоди з цукром на ніч.

3. Потім суницю, яка віддала сік, подрібніть в пюре. Це можна зробити за допомогою заглибного блендера, товкачика або м’ясорубки. Проте варто пам’ятати, якщо ви перетираєте суницю з допомогою блендера, вийде досить рідка маса.

4. Баночки, об’ємом в півлітра, ретельно помийте, використовуючи миючий засіб. Злегка обсушіть тару і поставте її в духову шафу, розігрітий до 120С, на п’ять хвилин. Кришки опустіть в киплячу воду, через пару хвилин дістаньте і обсушіть.

5. Розкладіть по залишеному банкам перетерту суничну масу і закупорьте кришками. Поставте банки в холодильник і зберігайте не більше півроку.

Рецепт 3. Протерта суниця лісова з цукром на зиму

Інгредієнти

  • кілограм цукру-піску;
  • 1 кг лісової суниці.

Спосіб приготування

1. Першим ділом потрібно перебрати суницю. Видалити листочки та іншої лісової сміття. Якщо ви збирали суницю самі, можете її не мити. Якщо ж суниця покупна, промити її під краном і обсушити на лляному рушник. Викласти ягоди в широкий емальований таз.

2. Суницю перебити заглибним блендером до пюреобразного стану. Якщо у вас немає такого кухонного приладу, можете зробити це товкачиком з дрібними отворами.

3. У суничне пюре всипати цукор з розрахунку один до одного. Саме така пропорція допоможе перебити кислуватий смак ягід.

4. Перемішувати масу дерев’яною лопаткою, до повного розчинення кристалів цукру. Розкласти суничну масу по банках, попередньо простерилізований їх над парою або в мікрохвильовій печі. Закрити банки прокип’яченими пластмасовими кришками і прибрати на зберігання в холодильник. Термін зберігання такої заготовки близько півроку.

Рецепт 4. Суниця, протерта з цукром з лимонним соком

Інгредієнти

  • кілограм суниці;
  • 500 мл дистильованої води;
  • кг цукру;
  • 50 мл концентрованого лимонного соку.

Спосіб приготування

1. Свіжу землянку перебрати, видаляючи пошкоджені і зіпсовані ягоди. Сміття, листочки і гілочки так само видалити. Викласти в підготовлену ягоду на друшляк і промити під струменем холодної води, щоб позбутися від крупинок піску і землі.

2. Зрізати гострим ножем з кожної ягоди плодоніжку. Викласти ягоди в ємність блендера і перебити на високій швидкості до пюреподібної маси.

3. Тепер взяти чисте дрібне сито і викласти в нього столовою ложкою суничне пюре. Перетерти через нього всю масу в глибоку чисту чашку.

4. Влити дистильовану воду в сотейник і поставити його на вогонь. Всипати цукор і довести до кипіння. Потім скрутити вогонь і варити сироп, інтенсивно перемішуючи ложкою, протягом 20 хвилин. Готовий сироп зняти з вогню і остудити до теплого стану.

5. У ємність з суничним пюре влити тонким струменем ледь теплий цукровий сироп і перемішати дерев’яною лопаткою. Влити в отриману масу концентрований лимонний сік, використовуючи мірну ложечку. Перемішати і поставити на вогонь. Довести до закипання, зняти з вогню і остудити.

6. Розкласти перетерту суницю з цукром по стерильним, сухим банкам і щільно закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.

Рецепт 5. Суниця лісова з цукром на зиму. Спосіб 2

Інгредієнти

  • кілограм суниці;
  • 1 кг 500 г цукрового піску.

Спосіб приготування

1. Свежесобранную суницю переберіть, видаляє дрібне сміття і зіпсовані ягоди. Викладіть ягоди в друшляк і промийте під струменем холодної води. Розкладіть суницю на льнянле рушник і обсушіть, щоб пюре не стало занадто рідким від надлишку вологи.

2. Подрібніть ягоди до стану пюре люби зручним для вас способом. Це можна зробити товкачиком з дрібними отворами або заглибним блендером.

3. Поступово всипте цукор в перетерту суницю, постійно перемішуючи, і залиште масу настоюватися на годину.

4. За цей час підготуйте банки. Скляну тару добре промийте з содою або миючим засобом, промийте і обсушіть. Поставте банки в духову шафу і стерилізуйте протягом п’яти хвилин. Кришки пару хвилин прокип’ятіть.

5. Розкладіть суничне пюре з ще гарячим банкам, герметично укупорьте кришками і укутайте. Залиште заготовку до повного охолодження, після чого відправте в холодильник на зберігання.

Рецепт 6. Суниця лісова з цукром на зиму з лимонною кислотою

Інгредієнти

  • кислота лимонна – 2 г;
  • суниця лісова – кілограм;
  • цукор – 300 р.

Спосіб приготування

1. Свіжу суницю переберіть, видаліть сміття і зіпсовані ягоди. Промийте суницю, виклавши її в сито або друшляк. Розкладіть ягоди на лляне рушник тонким шаром і обсушіть. Потім перекладіть суницю в емальовану каструлю і залиште в прохолодному місці, щоб вона виділила сік.

2. Перебити ягоди з соком до стану пюре будь-яким зручним для вас способом. Додайте в отриману суміш лимонну кислоту і перемішайте.

3. Півлітрові баночки гарненько вимийте і обсушіть. Помістіть тару в духову шафу і стерилізують при температурі 85 хвилин З десять.

4. Розкладіть суничну масу по гарячих банкам і закрийте кришками, попередньо прокип’ятивши їх. Зберігати таку заготовку потрібно в холодильнику не більше півроку.

Як засахарить суницю – поради та хитрості

  • Після того, як ви промили суницю, обов’язково обсушіть ягоди на лляному рушник, щоб зайва волога не зробила заготовку занадто рідкою.
  • Намагайтеся не пересипати ягоди часто з одного посуду в іншу, так як суниця після цього дуже швидко псується.
  • Суницю можна зберігати в холодильнику не більше тижня.
  • Перетерту суницю з цукром на зиму краще робити з свіжозібраної ягоди.

Читайте також