Майже 14 тисяч щеплених і лише одна доза пропала: як проходить вакцинація проти COVID-19 на Рівненщині

Головне фото - Слово і Діло

 

25-го лютого Рівненська область отримала 17 100 доз вакцини індійського виробництва Oxford/AstraZeneca - Covishield. Друга вакцина, яку наразі маємо, китайська - CoronaVac, її отримали менше тижня тому у кількості 1600 доз. Сьогодні ж, 19-го квітня, в область надійшли перші 1 170 доз вакцини Pfizer/BioNTech - німецько-американського виробництва.

Координаторка вакцинації проти коронавірусу в Рівненській області Олена Гандзюк розповіла нашим журналістам, що станом на сьогодні щеплення проти COVID-19 вже отримали 13 800 жителів області.

Майже всі ці щеплення зроблені індійською вакциною Covishield.

«Відповідно, у нас залишилось трошки більше 3-х тисяч доз вакцини. Тому що в нас на Рівненщині розливу не було доз. У нас пропала лише одна доза, - розповіла Олена Гандзюк. - Це хороший показник, це говорить про відпрацьований ретельно маршрут і про те, що ми не утилізували вакцину».

Вакциною китайського виробництва CoronaVac щепили трохи більше сотні людей. У першу чергу вона призначена для маломобільних груп населення.

«Виїжджаємо до людей, які знаходяться вдома, і тут темпи щеплень не можна порівняти з тими, де ми щеплюємо, коли люди приходять на пункт, чи ми їдемо в організовані колективи. Ми за пів дня можемо щепити цією вакциною 7-10 людей. Треба ж обдзвонити, це все проводиться у тісній співпраці із соціальними працівниками, тому що люди похилого віку, часто одинокі, не налаштовані впускати в домівку. Є такі моменти, які сповільнюють темпи вакцинації. Ці моменти всім зрозумілі», - пояснює Олена Гандзюк.

Сказати про те, що вакцинували усіх охочих із певної категорії громадян, не можна. Адже бувають випадки відтермінування вакцинації – протипокази до введення вакцини (хвороби, загострення хвороби тощо).

Тож, навіть якщо триває другий етап, людина, яка підпадає під перший етап вакцинації, може отримати щеплення.  

Наразі в області ще жодного разу не ввели другу дозу вакцини.

Хоча індійську вакцину Covishield отримали в кінці лютого, керуючись рекомендаціями Національної технічної групи експертів, збільшено інтервал між щепленнями CoviShield з 28 днів до 90. 

«90 днів ще не пройшло, повторно люди в нас ще не щеплюються. Нещодавно почали щеплення вакциною CoronaVac, повторна доза буде через 28 днів. І поки що в нас більше трьох тижнів буде інтервал між двома введеннями Pfizer, але ми ще не отримали точної дати, коли будемо отримувати другу дозу. 90 днів, як Covishield, не буде. Через 3-4 тижні повторно будемо щеплювати вакцинами CoronaVac і Pfizer», - розповідає Олена Гандзюк.

Повторне щеплення буде проводитись так само, як і перше: якщо мобільна бригада приїжджала в заклад – так буде і вдруге. Якщо ж ви самі йшли в пункти щеплення – вас повідомлять, коли завітати знову.

«У нас єдина проблема – на початках багато було спекуляцій з приводу вакцинації. Здорові аргументи повинні базуватись на доказовій медицині, - зазначає координаторка вакцинації у Рівненській області Олена Гандзюк. - Жодних контраргументів проти вакцинації, які б базувались на доказовій медицині, не звучало. Звучали страхи, міфи, спекуляції. Це створило нам неймовірні труднощі в роботі. Все інше відлагоджено».

Нині в області щеплення проти коронавірусу вже отримали медики, соціальні працівники, люди похилого віку, яким більше 80-ти років, маломобільні групи населення, підопічні інтернатних закладів для людей похилого віку та працівники цих закладів, а також громадські активісти, які вакцинувались залишками Covishield.

Фото - відкриті джерела.

Читайте також