МОЗ дозволило щеплювати дітей від коронавірусу: коли та яку вакцину вводитимуть

Міністерство охорони здоров'я опублікувало наказ про рекомендацію щеплювати дітй від коронавірусу віком від 12 до 17 років. Для цього застосовуватимуть вакцину Pfizer/BioNTech.  

Про це повідомляє прес-служба МОЗ. 

При цьому у МОЗ посилаються на висновки Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), яка розглядала можливість вакцинації дітей у цій віковій категорії. 

- Вакцинація проти COVID-19 дітей, які не відносяться до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 та виникнення ускладнень, що не відносяться до груп пріоритетної вакцинації, може бути проведена за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

У випадку виникнення дефіциту вакцин проти COVID-19 пропонується пріоритетно забезпечити вакцинами дітей віком від 12 років та дорослих, які

  • віднесені до пріоритетних груп вакцинації,
  • мають високі ризики тяжкого перебігу COVID-19 та виникнення серйозних ускладнень від нього.

Вакцинацію дітей від 12 до 17 років рекомендують проводити незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

Застосування вакцини протипоказане у випадку наявності в анамнезі серйозної алергічної реакції на один із компонентів вакцини. Тим дітям, які перенесли міокардит або перикардит після першої дози вакцини Pfizer/BioNTech, потрібно відкласти введення другої дози до отримання додаткових наукових даних. Також рекомендовано відкласти тим, хто переніс дитячий мультисистемний запальний синдром - до отримання додаткових наукових даних. 

За рекомендаціями вакцина Pfizer вводиться дітям віком від 12 років за схемою введення двох доз з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб. Інтервал між щепленням допускається складає 14 днів. 

 

Читайте також