На Рівненщині хлопця вдарили за те, що «ходить не у ту церкву»

https://rv.suspilne.media

На Рівненщині у селі Миколаївка Млинівського району семикласник вдарив однокласника. За версією мами – на релігійному грунті, бо її син – прислужник у церкві УПЦ (МП). Про цю історію Суспільному стало відомо від священика УПЦ московського патріархату з сусіднього села Повча Дубенського району отця Віктора, саме у його храмі хлопець і прислуговує. Ми вирішили перевірити, чи усе в цій історії – правда. 

Ось як коментує випадок сам батюшка. 

– Це вже не перший раз було просто, ті рази вони прощали. Мама вчора після служби звернулась до мене і сказала, що не може терпіти вже і хотіла би про це розказати. Те, що я знаю, це те, що його у п’ятницю побили, в нього голова крутилась і кров з носа йшла. При чому мамі сказали про це чужі люди, сам хлопець змовчав. На Водохреще його ж теж били, казали, щоб ішов цілувати ноги своєму попу. Але тоді батьки сказали, що прощають кривдника, – розповів Суспільному священик села Повча УПЦ (МП) отець Віктор.

Ось як коментує випадок мама хлопця Надія Намчук.

– Це третій раз з початку року його в школі набили, «москалем» його роблять. В п’ятницю син мені нічого не сказав, а в суботу чужа людина мене питає: «як Богдан»? І в той день в нього кров пішла з носа і він зізнався. Дівчата зі школи розказали, що хлопці за ним ганялись, називали «путінцем», «москалем» і хлопчина вдарив його кулаком, сказавши: «ото тобі за Путіна». Я ходила сьогодні в школу, там попросили вибачення, але вони постійно просили вибачення. Я обрала свою віру і ходжу в церкву, яку хочу, це моє право. Але це не означає, що в школі мають бити мою дитину, – розповіла жінка. 

Матір додала, що писати заяву в поліцію не хоче. А про цю історію вирішила розказати виключно через те, що як мама терпіти знущання над сином не може. 

Випадок у школі директорка закладу Світлана Палій підтвердила та назвала це «суперечкою». Вона розповіла, що таким чином однокласник, ймовірно, помстився однолітку за його висловлювання, яке той колись сказав.

– Ми сьогодні це виясняли, вдарив хлопчик хлопчика. Це діти з сімей ПЦУ та УПЦ московського патріархату. Ніхто з вчителів не намовляє на конфлікт, але діти є діти. Сьогодні мами були, просили вибачення, пояснювали дітям, що так не можна, що ми живемо в одній країні і хто куди хоче – нехай туди і ходить. Є ж у нас і віруючі. Пояснили, що ми живемо в одному селі і потім дітям буде соромно, бо ж їм тут жити, вони виростуть, ходитимуть один до одного в гості, їм тут разом картоплю копати і буде їм соромно, що вони таке робили. Я думаю, що вони переростуть. Конфлікт ніби й вичерпано. Я маму розумію, їй образливо. Але іноді її дитина щось таке скаже, що діти, які виховуються в українській церкві, на це реагують негативно. Ви ж бачите, скільки ворожнечі у соцмережах, скільки там бруду і негативу, і це все відгукується на дітях. Мама цього хлопчика, що вдарив, вона вчителька, я знаю, що вона сина покарала. Дуже сподіваюсь, що більше такого не повториться. Той, хто вдарив, сьогодні привселюдно обіцяв, що більше не буде чіпати, – зазначила директорка.

Читайте також