На Рівненщині перевіряють належність медичного стану ув`язнених

фото ілюстративне

Органи прокуратури Рівненської області продовжують вживати заходи до посилення нагляду за додержанням законів і прав затриманих, узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я та належне медичне обслуговування.

З цією метою прокурори провели у серпні-вересні 2018 року перевірки у діяльності установ виконання покарань та спеціальних установ Національної поліції в Рівненській області.

Перевірки показали, що стан медичного забезпечення осіб, які утримуються у місцях несвободи, ще не в повній мірі відповідає вимогам кримінально-виконавчого та іншого законодавства, окремі медичні частини не забезпечені необхідним обладнанням, ще низка – потребує укомплектування відповідними фахівцями.

Зокрема, під час інспектування стану медичного забезпечення засуджених, які відбувають покарання у державній установі «Катеринівська виправна колонія (№46)», встановлено, що новостворена 08.08.2018 медична частина № 46 філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Рівненській області укомплектована фахівцями в галузі медицини лише на половину, що не дає можливості своєчасно і якісно надавати кваліфіковану медичну допомогу засудженим.

Лише після втручання прокуратури області, а саме – на виконання її вказівки, у лютому цього року забезпечено проходження флюорообстеження понад 4 сотень засуджених, які утримуються у зазначеній установі. Однак, на момент перевірки у вересні цього року виявлено, що медичною частиною № 46 також не забезпечується проведення для засуджених регулярних флюорографічних обстежень, що є порушенням вимог Закону України «Про протидію захворювання на  туберкульоз».

Ситуація із незадовільним кадровим забезпеченням спостерігається і в медичних частинах №№ 96 і 76, які розміщені у державних установах «Городищенська виправна колонія (№96)» та «Полицька виправна колонія (№76)». Крім того, в штаті  зазначених медичних частин не передбачені посади лікаря-психіатра, в той час, як всі новоприбулі в’язні повинні оглядатись цим лікарем та у подальшому обстежуватись при профілактичних оглядах.

Проведеними перевірками в державній установі «Рівненський слідчий ізолятор» встановлено, що Рівненська міська медична частина здійснює діяльність з медичної практики без переоформлення ліцензії та акредитаційного сертифікату.

Такі ж порушення мають місце і в медичних частинах № № 46, 96, 76 вказаної вище філії.  

Виявлені прокуратурою порушення чинного законодавства мають очевидний характер, призводять до порушення конституційних прав засуджених. У зв’язку з цим, вказівками прокуратури Рівненської області зобов’язано адміністрацію філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Рівненській області негайно усунути зазначені недоліки в організації роботи та у подальшому вжити заходи до безумовного виконання вимог кримінально-виконавчого законодавства.

За результатами проведених у серпні-вересні 2018 року перевірок щодо додержання прав засуджених на охорону здоров’я органи прокуратури Рівненської області внесли керівникам установ виконання покарань та начальнику філії 4 вказівки про усунення порушень законів щодо медичного забезпечення ув’язнених та засуджених. Документи прокурорського реагування перебувають на розгляді.

Крім того, керівниками місцевих прокуратур проведено 4 наради, на яких обговорено стан медичного забезпечення затриманих в ІТТ, засуджених (ув’язнених) у слідчому ізоляторі та установах виконання покарань,  розроблено спільні заходи з метою дотримання конституційних прав цих осіб на охорону здоров’я.

Вжиті органами прокуратури Рівненської області заходи спрямовані на неухильне забезпечення конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я.

Робота на даному напрямі продовжується.

За матеріалами відділу нагляду за додержанням законів при 
виконанні судових рішень у кримінальних
провадженнях та інших заходів примусового характеру
прокуратури Рівненської області

Читайте також