На Рівненщині понад 22 тисячі га пошкоджених лісів та майже 10 га знищили лісові пожежі

Фото - Волинь-нова

Рівненське обласне управління одне із перших забило на сполох через всихання лісів. Тоді на базі Сарненського лісгоспу організували виїзну нараду, куди був запрошений заступник міністра екології, спеціалісти із Білорусії, Польщі, майже всі начальники лісових управлінь України.  Присутні обговорювали питання всихання лісових насаджень, дійшли до висновку, що потрібно змінювати законодавчу базу для того, аби пришвидшувати процес зрізання хворих дерев, аби хвороби не розповсюджувати. Потім за прикладом Рівненщини почали працювати на Житомирщині, Київщині тощо.

«У нас в області це більше стосується північного регіону, де є хвойні насадження. Станом на 1 січня 2019 року загальна площа, яка залишилася з минулого року (всохли лісів – авт.) була 10 952 га. З початку цього року було обстежено ще 10 903 га лісових насаджень. Загальна площа складала 22 тисячі 230 га, по кубомасі - 665 тис кубів, - розповів начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович. - Розроблено (зрізали, - авт.) було 6 628 га. це, орієнтовно, 30% від усього пошкодженого лісу з початку цього року. Вже оформлено 855 лісорубних квитків на площу 8 114 га. Коли настане тепло, будемо дообстежувати і вивчати це питання, його динаміку. У цьому році ми теж активно будемо займатися цим питанням, аби забрати пошкоджені насадження, працюватимемо над створенням нових культур, аби відтворити пошкоджені насадження. Проблема є, ми нею займаємося, і науковці, але методу іншого, ніж вирізання і створення нових культур на сьогоднішній день – немає. Ця проблема є і в наших сусідів – Білорусі та Польщі. З цієї деревини 70 % йде на дрова».

На фото - Віталій Сухович

Щодо лісових пожеж, то серед населенням проводять роз’яснювальні заходи, однак, як зазначають в управлінні,  левова частка пожеж, які виникають, через людський фактор.

«Якби ми не хотіли про це говорити, але таких випадків дуже багато. Один із нещодавніх – пожежа в природному заповіднику на нашому Поліссі. Багато питань до людей, які самі підпалюють, а  потім розказують, що це з Білорусії прийшло, знімають на відео тощо. Цим більше повинні займатися правоохоронні органи. Я хочу подякувати місцевим мешканцям, які вчасно відгукнулися на прохання допомогти загасити пожежу, і надзвичайникам, і всім дотичним лісгоспам, які межують із природним заповідником, за те, що допомогли приборкати пожежу ту страшну масштабну пожежу. Ситуація була дуже складна. Ще поки нічого не порахували», - додав Віталій Сухович.  

Якщо звернутися до статистики лісових пожеж, то в 2016 зафіксували 15 випадків, 2017 – 10, 2018 – 4 випадки, з початку 2019 – 12 випадків лісових пожеж. Цьогоріч площа згорілих лісів - 9,8 га. Що стосується засобів, то в області є 17 лісових пожежних станцій, 90 пожежних автомобілів, 56 лісопожежних модулів, 168 тракторів, 237 мотопомп і 883 ранцевих лісових вогнегасники. До слова, у 2016 році було придбано 19 мотоциклів, у 2018 - 62, у 2019 – вже 59 за чотири місяці. Придбали одну пожежно-спостережну вежу, дві телевізійні станції, 9 лісопожежних модулів.

Читайте також