На Рівненщині шукають патронатні родини

Для вразливих сімей із дітьми на Рівненщині запрацює нова соціальна послуга - патронат над дитиною. Така послуга передбачає опіку, виховання та реабілітацію дитини у сім'ї патронатного вихователя у той час, коли її батьки знаходяться у складних життєвих обставинах. Відтак, дитина, не потрапляє до інтернату, уникає травматичного досвіду та має можливість спілкуватися з батьками. Аби стати патронатним вихователем необхідно пройти спеціальний курс підготовки. 

На Рівненщині таку послугу впроваджують з 2016 року. Упродовж двох років до Рівненського обласного центру соцслужб для сім'ї, дітей та молоді звернулося 17 кандидатів, які виявили бажання стати патронатними вихователями, проте жодного не допустили до навчання. Причиною є те, що особи не мали належних умов для життя, мали борги за комунальні послуги, жили у віддаленій місцевості, тощо.

"Це не усиновлення, це не прийомна сім'я, це не дитячий будинок сімейного типу, це унікальна послуга, яка створена на базі традиційної української родини, яка приймає дітей на свою територію, але при цьому виконує державну функцію, допомагає родині долати складні обставини, допомагає батькам стати хорошими батьками і повернути дитину в свою сім'ю," - розповідає менеджер з комунікацій проекту "Сімейний патронат" міжнародної благодійної організації "Паретнерство "Кожній дитині" Лариса Стрига.

За час, який дитина проведе у патронатній родині, батьки мають змогу пройти курс лікування та вирішити свої проблеми.

Патронатний вихователь отримує виплату в сумі 9200 грн (з 1 грудня - 9600 грн) від держави. Також на дитину виплачується близько 3-4 тисяч, в залежності від її віку. 

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

Станом на 31 грудня 2017 року у базі даних Рівненської області перебувало 1740 дітей-сиріт. За оцінкою Служби у справах дітей Рівненської ОДА найбільша потреба області щодо влаштування дітей, тимчасово позбавлених батьківського піклування, полягає у розміщенні саме дітей дошкільного віку, для яких досвід інтернатних закладів є особливо травматичним.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів №148, патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

  1. заяву;
  2. копію паспорта громадянина України;
  3. копію трудової книжки (у разі наявності);
  4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866;
  5. довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  6. копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  7. письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Патронатний вихователь зобов’язаний:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Читайте також